Czas przygotowania: 30 minut
Ilość: 10 porcji
Składniki
500g piersi z kurczaka
3 łyżki przyprawy gyros
8 łyżek pikantnego ketchupu (ok. 80g)
1 puszka kukurydzy konserwowej
4 ogórki kiszone (ok. 240g)
300g gęstego jogurtu wysokobiałkowego (u mnie Maluta)
3 jajka
1/2 dużej kapusty pekińskiej (ok. 500g)
1 czerwona cebula
pieprz i sól
Wykonanie
1. Kroimy mięso w kostkę i obsypujemy je przyprawą do gyrosa.*
2. Gotujemy jajka na twardo, obieramy je i kroimy w plastry.
3. Podsmażamy mięso na teflonowej patelni przez 10 min., kładziemy je na dnie miski i zalewamy 4 łyżkami ketchupu.
4. Układamy kolejne warstwy: pokrojone w półplastry ogórki i cebulę oraz kukurydzę.
5. Polewamy całość 150g jogurtu wymieszanego z 4 łyżkami ketchupu.
6. Na sosie układamy drobno poszatkowaną kapustę. Doprawiamy ją solą i pieprzem.
7. Wykładamy na niej jajka i przykrywamy całość 150g jogurtu.
*Ja robię to zazwyczaj dzień wcześniej, żeby mięso "przeszło" przyprawą.
Każdy ma swoje sprawdzone imprezowe przepisy. W moim przypadku, jednym z nich jest sałatka gyros.
Jej przygotowanie nie wymaga żadnych umiejętności, ani wymyślnych składników.
Efekt jest rewelacyjny - również ten wizualny - wystarczy mieć na stanie szklaną miskę.
A teraz koniec gadania i bierzemy się do roboty!
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro