Czas przygotowania: 30 minut

Ilość: 10 porcji

 

 

Składniki

 

500g piersi z kurczaka

3 łyżki przyprawy gyros

8 łyżek pikantnego ketchupu (ok. 80g)

1 puszka kukurydzy konserwowej

4 ogórki kiszone (ok. 240g)

300g gęstego jogurtu wysokobiałkowego (u mnie Maluta)

3 jajka

1/2 dużej kapusty pekińskiej (ok. 500g)

1 czerwona cebula

pieprz i sól

 

 

Wykonanie

 

1. Kroimy mięso w kostkę i obsypujemy je przyprawą do gyrosa.*

2. Gotujemy jajka na twardo, obieramy je i kroimy w plastry.

3. Podsmażamy mięso na teflonowej patelni przez 10 min., kładziemy je na dnie miski i zalewamy 4 łyżkami ketchupu.

4. Układamy kolejne warstwy: pokrojone w półplastry ogórki i cebulę oraz kukurydzę.

5. Polewamy całość 150g jogurtu wymieszanego z 4 łyżkami ketchupu.

6. Na sosie układamy drobno poszatkowaną kapustę. Doprawiamy ją solą i pieprzem.

7. Wykładamy na niej jajka i przykrywamy całość 150g jogurtu.

 

*Ja robię to zazwyczaj dzień wcześniej, żeby mięso "przeszło" przyprawą.

14/04/2020

Sałatka gyros

Każdy ma swoje sprawdzone imprezowe przepisy. W moim przypadku, jednym z nich jest sałatka gyros.
Jej przygotowanie nie wymaga żadnych umiejętności, ani wymyślnych składników.

Efekt jest rewelacyjny - również ten wizualny - wystarczy mieć na stanie szklaną miskę.

A teraz koniec gadania i bierzemy się do roboty!

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro