Czas przygotowania: 3 minuty
Czas gotowania: 15 minut
Czas smażenia: 10 minut
Ilość: 1 omlet
Składniki
2 jajka
20g białego ryżu (u mnie basmati)
20g mleka (u mnie 0,5%)
1/3 jabłka (ok. 40g)
1/3 łyżeczki oleju kokosowego
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta kardamonu
Wykonanie
1. Gotujemy ryż na sypko przez ok. 15 min.
2. Rozgrzewamy olej kokosowy na teflonowej patelni (u mnie o średnicy 20cm) .
3. Obieramy jabłko ze skórki i ścieramy je na tarce.
4. Łączymy łyżką wszystkie składniki i wylewamy masę na patelnię, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień.
5. Gdy spód wyraźnie się zetnie (ok. 7 min.), obracamy omleta na drugą stronę i jeszcze chwilę podsmażamy (ok. 3 min.).
Znacie tradycyjny ryż na mleku z jabłkiem, prawda? :)
Aby był bardziej sycący i miał w sobie więcej białka, postanowiłam przygotować go w nieco innej formie.
Poznajcie ryżowego omleta z jabłkiem i cynamonem.
Jest bardzo sycący, mega wilgotny, no i pachnie, jak marzenie! :D
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro