Czas przygotowania: 3 minuty

Czas gotowania: 15 minut

Czas smażenia: 10 minut

Ilość: 1 omlet

 

Składniki

 

2 jajka

20g białego ryżu (u mnie basmati)

20g mleka (u mnie 0,5%)

1/3 jabłka (ok. 40g)

1/3 łyżeczki oleju kokosowego

1/2 łyżeczki cynamonu

szczypta kardamonu

 

 

Wykonanie

 

1. Gotujemy ryż na sypko przez ok. 15 min.

2. Rozgrzewamy olej kokosowy na teflonowej patelni (u mnie o średnicy 20cm) .

3. Obieramy jabłko ze skórki i ścieramy je na tarce.

4. Łączymy łyżką wszystkie składniki i wylewamy masę na patelnię, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień.

5. Gdy spód wyraźnie się zetnie (ok. 7 min.), obracamy omleta na drugą stronę i jeszcze chwilę podsmażamy (ok. 3 min.).

Znacie tradycyjny ryż na mleku z jabłkiem, prawda? :)

Aby był bardziej sycący i miał w sobie więcej białka, postanowiłam przygotować go w nieco innej formie.
Poznajcie
ryżowego omleta z jabłkiem i cynamonem.
Jest bardzo sycący, mega wilgotny, no i pachnie, jak marzenie! :D

14/03/2021

Ryżowy omlet z jabłkiem i cynamonem

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro