Czas przygotowania: 5 minut

Czas smażenia: 6 minut

Ilość: 2 porcje x 3 placuszki

 

 

Składniki

 

60g mąki ryżowej

60g gęstego jogurtu wysokobiałkowego (u mnie Maluta)

1 jajko

1/2 łyżeczki cynamonu

szczypta kardamonu

1 małe jabłko (ok. 100g)

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

2. Obieramy jabłko i ścieramy je na tarce.

3. Mieszamy wszystkie składniki łyżką do uzyskania dość gęstej masy.

4. Wykładamy masę na patelnię - po 1 łyżce na 1 placuszka. Zmniejszamy ogień.

5. Smażymy placuszki na średnim ogniu - po 3 min. na każdej ze stron.

W internecie można znaleźć wiele przepisów na ryż zapiekany z owocami. Nie zawsze mam jednak czas
na nagrzewanie pierkarnika, a wystudzone danie nie jest już tak dobre, jak w wersji na ciepło.
Według mnie, taki zestaw najlepiej smakuje więc w formie placuszków,
stąd pomysł na
ryżowe placuszki z jabłkiem, które smakują świetnie nawet na zimno.

10/02/2020

Ryżowe placuszki z jabłkiem (bezglutenowe)

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro