Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 6 minut
Ilość: 2 porcje x 3 placuszki
Składniki
60g mąki ryżowej
60g gęstego jogurtu wysokobiałkowego (u mnie Maluta)
1 jajko
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta kardamonu
1 małe jabłko (ok. 100g)
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
2. Obieramy jabłko i ścieramy je na tarce.
3. Mieszamy wszystkie składniki łyżką do uzyskania dość gęstej masy.
4. Wykładamy masę na patelnię - po 1 łyżce na 1 placuszka. Zmniejszamy ogień.
5. Smażymy placuszki na średnim ogniu - po 3 min. na każdej ze stron.
W internecie można znaleźć wiele przepisów na ryż zapiekany z owocami. Nie zawsze mam jednak czas
na nagrzewanie pierkarnika, a wystudzone danie nie jest już tak dobre, jak w wersji na ciepło.
Według mnie, taki zestaw najlepiej smakuje więc w formie placuszków,
stąd pomysł na ryżowe placuszki z jabłkiem, które smakują świetnie nawet na zimno.
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro