Czas przygotowania: 10 minut

Czas gotowania: 10 minut

Ilość: 6 porcji x 200g

 

 

Składniki

 

1 puszka tuńczyka w sosie własnym (120gpo odsączeniu z zalewy)

3 jajka

100g ryżu basmati

120g kukurydzy z puszki

250g jogurtu wysokobiałkowego

szczypiorek (1/2 pęczka)

3 ogórki kiszone (ok. 220g)

pieprz i sól

 

 

Wykonanie

 

1. Gotujemy ryż na sypko i studzimy.

2. Gotujemy jajka na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy w kostkę.

3. Odsączonego z zalewy tuńczyka rozdrabniamy z widelcem.

4. Ogórki kroimy w kostkę, a szczypiorek drobno szatkujemy.

5. Łączymy ze sobą wszystkie składniki, polewamy je jogurtem i doprawiamy do smaku.*

 

*Najlepiej, jeśli sałatka "dojdzie" w lodówce na ok. 3h przed podaniem.

22/10/2020

Ryżowa sałatka z tuńczykiem

Czasem pamiętamy momenty z dzieciństwa, które wcale nie były znaczące, ale mimo to ciągle do nas wracają.
Ja często przypominam sobie sobotnie wieczory w rodzinnym domu - siedzę po kąpieli w różowym szlafroczku
i turbanie na głowie, w telewizji leci Tabaluga, a na kolację jem moją ulubioną
ryżową sałatkę z tuńczykiem.
Mogę Was zapewnić, że gdy tylko jej spróbujecie, podbije Wasze serca i żołądki :)

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro