Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 10 minut
Ilość: 6 porcji x 200g
Składniki
1 puszka tuńczyka w sosie własnym (120gpo odsączeniu z zalewy)
3 jajka
100g ryżu basmati
120g kukurydzy z puszki
250g jogurtu wysokobiałkowego
szczypiorek (1/2 pęczka)
3 ogórki kiszone (ok. 220g)
pieprz i sól
Wykonanie
1. Gotujemy ryż na sypko i studzimy.
2. Gotujemy jajka na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy w kostkę.
3. Odsączonego z zalewy tuńczyka rozdrabniamy z widelcem.
4. Ogórki kroimy w kostkę, a szczypiorek drobno szatkujemy.
5. Łączymy ze sobą wszystkie składniki, polewamy je jogurtem i doprawiamy do smaku.*
*Najlepiej, jeśli sałatka "dojdzie" w lodówce na ok. 3h przed podaniem.
Czasem pamiętamy momenty z dzieciństwa, które wcale nie były znaczące, ale mimo to ciągle do nas wracają.
Ja często przypominam sobie sobotnie wieczory w rodzinnym domu - siedzę po kąpieli w różowym szlafroczku
i turbanie na głowie, w telewizji leci Tabaluga, a na kolację jem moją ulubioną ryżową sałatkę z tuńczykiem.
Mogę Was zapewnić, że gdy tylko jej spróbujecie, podbije Wasze serca i żołądki :)
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro