Czas przygotowania: 5 minut

Czas gotowania: 15 + 10 minut

Ilość: 2 desery

 

 

Składniki

 

40g ryżu basmati

100g ricotty

20g orzechów ziemnych

300g mleka (u mnie 0,5% tłuszczu)

20g masła orzechowego (u mnie Go On)

20g mąki ziemniaczanej

50g borówek

 

 

Wykonanie

 

1. Gotujemy ryż na sypko (ok. 15 min.) i łączymy go z ricottą. Przekładamy masę do 2 szklanek i zasypujemy orzeszkami.

2. Podgrzewamy 200g mleka z masłem orzechowym. Pozostałe mleko łączymy z mąką.

3. Gdy mleko orzechowe zacznie wrzeć, dodajemy do niego mąkę z mlekiem i energicznie mieszamy do zgęstnienia.

4. Przekładamy budyń do szklanek i posypujemy go borówkami.

Bardzo lubię deserki w szklankach, bo w trakcie ich przygotowywania przychodzą mi do głowy ciekawe pomysły.

Nie inaczej było tym razem, bo ryż pod budyniem orzechowym to deser nie dość, że smaczny,
to do tego mega pożywny. Jest prosty w przygotowaniu, a prezentuje się bardzo apetycznie...

To zdecydowanie dobra propozycja (nie tylko) dla fanów orzeszków ziemnych :)

08/02/2021

Ryż pod budyniem orzechowym

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro