Czas przygotowania: 10 minut

Czas gotowania: 15 minut

Ilość: 1 porcja

 

Składniki

 

40g białego ryżu (u mnie basmati)

200g mleka (u mnie 0,5%)

5g erytrolu

1/2 większego jabłka (ok. 90g)

1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)

 

 

Wykonanie

 

1. Zalewamy ryż mlekiem, dodajemy erytrol i gotujemy do odparowania większości mleka.

2. Obieramy 1/2 jabłka ze skórki, kroimy w kostkę i prażymy na suchej patelni z cynamonem przez ok. 5 min.

3. Podajemy ryż z jabłkiem.

22/04/2020

Ryż na mleku z jabłkiem

Ryż na mleku z jabłkiem to jeden ze śniadaniowych (ale też deserowych) klasyków.
Kojarzy mi się z dzieciństwem, ale nie będę ukrywać, że nadal go lubię :)

Przepis jest prosty, a przygotowanie trwa jedyne 10 min., więc przyda się Wam,
gdy będziecie chcieli przygotować coś na szybko.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro