Czas przygotowania: 5 minut

Czas smażenia: 4 minuty

Ilość: 6 placków

 

 

Składniki

 

30g mąki orkiszowej

1 łyżka soku z buraka

1 łyżeczka ziół prowansalskich

1 jajko

1/4 awokado (u mnie 40g)

30g jogurtu wysokobiałkowego

1/2 łyżeczki granulowanego czosnku

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

2. Mieszamy łyżką mąkę, sok z buraka, jajko i zioła prowansalskie.

3. Wykładamy masę na patelnię - po 1 pełnej łyżce na 1 placka. Zmniejszamy ogień.

4. Smażymy placki na średnim ogniu - po 2 min. na każdej ze stron.

5. Rozgniatamy widelcem akwokado, łączymy je jogurtem oraz czosnkiem i podajemy z plackami.

Wytrawne placki to u nie rzadkość, dlatego tym bardziej się cieszę,
że
różowe placki orkiszowe z awokado wyszły mi tak pysznie!

Do tego, dzięki sokowi z buraka i kremowi z awokado są nie tylko smaczne, ale też kolorowe.

To przepis wprost stworzony dla osób, które lubią jeść (także) oczami :)

09/02/2021

Różowe placki orkiszowe z awokado

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro