Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 4 minuty
Ilość: 6 placków
Składniki
30g mąki orkiszowej
1 łyżka soku z buraka
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 jajko
1/4 awokado (u mnie 40g)
30g jogurtu wysokobiałkowego
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
2. Mieszamy łyżką mąkę, sok z buraka, jajko i zioła prowansalskie.
3. Wykładamy masę na patelnię - po 1 pełnej łyżce na 1 placka. Zmniejszamy ogień.
4. Smażymy placki na średnim ogniu - po 2 min. na każdej ze stron.
5. Rozgniatamy widelcem akwokado, łączymy je jogurtem oraz czosnkiem i podajemy z plackami.
Wytrawne placki to u nie rzadkość, dlatego tym bardziej się cieszę,
że różowe placki orkiszowe z awokado wyszły mi tak pysznie!
Do tego, dzięki sokowi z buraka i kremowi z awokado są nie tylko smaczne, ale też kolorowe.
To przepis wprost stworzony dla osób, które lubią jeść (także) oczami :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro