Czas przygotowania: 30 minut

Czas pieczenia: 10 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

450g mielonej wołowiny (u mnie polędwica)

1/2 cebuli

1 ząbek czosnku

50g serka Philadelphia light

300g passaty pomidorowej

6 płatów makaronu lasagne

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka suszonej bazylii

1 łyżeczka ziół prowansalskich

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

2. Nastawiamy piekarnik na 200°C (grzanie góra-dół).

3. Podsmażamy pokrojoną cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

4. Dodajemy mięso, wsypujemy paprykę i bazylię. Smażymy przez 15 min. na średnim ogniu.

5. W międzyczasie, gotujemy płaty lasagne al dente i odkładamy na bok tak, aby się ze sobą nie posklejały.*

6. Kładziemy na lasagne 1/9 farszu i zwijamy w rulonik.

7. Układamy roladki w naczyniu żaroodpornym posmarowanym 1 łyżką passaty.

8. Smarujemy wierzch ruloników serkiem i zalewamy resztą passaty. Posypujemy ziołami prowansalskimi.

9. Zapiekamy przez 10 min.

 

*Można dodać do wody 1 łyżkę oleju.

15/02/2020

Roladki lasagne z wołowiną

Ostatnio miałam ochotę na lasagne, ale wymysliłam sobie, że przygotuję jej udziwinioną wersję.

Nie układałam na przemian warstw makaronu i mięsa, tylko zawinęłam farsz w rulony.
Zrezygnowałam też z tłustego sosu beszamelowego. Tak powstały
roladki lasagne z wołowiną.
Ich przygotowanie jest nieco pracochłonne, ale efekt wynagradza cały trud!

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro