Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 10 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
450g mielonej wołowiny (u mnie polędwica)
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
50g serka Philadelphia light
300g passaty pomidorowej
6 płatów makaronu lasagne
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
2. Nastawiamy piekarnik na 200°C (grzanie góra-dół).
3. Podsmażamy pokrojoną cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
4. Dodajemy mięso, wsypujemy paprykę i bazylię. Smażymy przez 15 min. na średnim ogniu.
5. W międzyczasie, gotujemy płaty lasagne al dente i odkładamy na bok tak, aby się ze sobą nie posklejały.*
6. Kładziemy na lasagne 1/9 farszu i zwijamy w rulonik.
7. Układamy roladki w naczyniu żaroodpornym posmarowanym 1 łyżką passaty.
8. Smarujemy wierzch ruloników serkiem i zalewamy resztą passaty. Posypujemy ziołami prowansalskimi.
9. Zapiekamy przez 10 min.
*Można dodać do wody 1 łyżkę oleju.
Ostatnio miałam ochotę na lasagne, ale wymysliłam sobie, że przygotuję jej udziwinioną wersję.
Nie układałam na przemian warstw makaronu i mięsa, tylko zawinęłam farsz w rulony.
Zrezygnowałam też z tłustego sosu beszamelowego. Tak powstały roladki lasagne z wołowiną.
Ich przygotowanie jest nieco pracochłonne, ale efekt wynagradza cały trud!
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro