Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 35 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

1 polędwica wieprzowa (ok. 450g)

45g serka ziołowego Philadelphia

30g czerwonej papryki

30g żółtej papryki

1 łyżka suszonych pomidorów

1 łyżka oregano

1 łyżka suszonej bazylii

0,5l wody

450g ziemniaków

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (termoobieg).

2. Rozkrawamy polędwicę wzdłuż dłuższego boku, rozklepujemy tłuczkiem na cienko i nacieramy przyprawami.

3. Smarujemy całą powierzchnię mięsa serkiem i wykładamy na to pokrojone w kostkę papryki.

4. Zawijamy mięso w roladę wzdłuż dłuższego boku i układamy zawinięciem do dołu w foremce wyłożonej folią aluminiową.

5. Wstawiamy całość do piekarnika i po 15 min. zalewamy wodą. Pieczemy przez kolejne 20 min.

6. W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy na ćwiartki, gotujemy na parze i podajemy z pokrojoną w plastry roladą.

Przepis na roladę z polędwicy wieprzowej zapisałam sobie już kilka miesięcy temu,
ale jakoś nie mogłam się za niego zabrać... A szkoda, bo po kilku modyfikacjach i naprawdę
niewielkim nakładem pracy wyszedł mi bardzo smaczny obiad :)

Poza walorami smakowymi, wygląda nie mniej apetycznie, więc sprawdzi się na pewno np. na rodzinny obiad.

05/07/2020

Rolada z polędwicy wieprzowej

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro