Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
1 polędwica wieprzowa (ok. 450g)
45g serka ziołowego Philadelphia
30g czerwonej papryki
30g żółtej papryki
1 łyżka suszonych pomidorów
1 łyżka oregano
1 łyżka suszonej bazylii
0,5l wody
450g ziemniaków
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (termoobieg).
2. Rozkrawamy polędwicę wzdłuż dłuższego boku, rozklepujemy tłuczkiem na cienko i nacieramy przyprawami.
3. Smarujemy całą powierzchnię mięsa serkiem i wykładamy na to pokrojone w kostkę papryki.
4. Zawijamy mięso w roladę wzdłuż dłuższego boku i układamy zawinięciem do dołu w foremce wyłożonej folią aluminiową.
5. Wstawiamy całość do piekarnika i po 15 min. zalewamy wodą. Pieczemy przez kolejne 20 min.
6. W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy na ćwiartki, gotujemy na parze i podajemy z pokrojoną w plastry roladą.
Przepis na roladę z polędwicy wieprzowej zapisałam sobie już kilka miesięcy temu,
ale jakoś nie mogłam się za niego zabrać... A szkoda, bo po kilku modyfikacjach i naprawdę
niewielkim nakładem pracy wyszedł mi bardzo smaczny obiad :)
Poza walorami smakowymi, wygląda nie mniej apetycznie, więc sprawdzi się na pewno np. na rodzinny obiad.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro