Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki
300g mielonej wieprzowiny (u mnie z szynki)
2 łyżki mieszanki włoskich ziół
2 jajka
1 łyżeczka suszonej bazylii, sól ziołowa
10g świeżej bazylii
20g mleka (u mnie 2%)
30g mozzarelli
30g passaty pomidorowej
80g kaszy bulgur
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 200°C (termoobieg).
2. Miksujemy jajka, mleko, drobno posiekaną bazylię, suszoną bazylię i sól, po czym smażymy 2 omlety na małej patelni.
3. Łączymy mięso z włoskimi przyprawami i układamy je na folii formując prostokąt. Na dłuższym brzegu kładziemy omlety.
4. Zawijamy mięso w roladę wzdłuż dłuższej krawędzi*, smarujemy wierzch passatą i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
5. Pieczemy całość przez ok. 30 min., po czym posypujemy roladę startym serem i zapiekamy jeszcze przez 20 min.
6. Kroimy jeszcze ciepłe mięso w plastry (mi wyszło 8szt.) i podajemy z ugotowanym na sypko bulgurem.
* Mocno dociskamy, aby rolada była zwarta i nie rozpadła się potem przy krojeniu.
Lubicie klasyczne kotlety mielone, ale czasem macie ochotę na małą odmianę?
Jeśli tak, to pomysł na roladę wieprzową zawijaną z omletem na pewno się Wam spodoba.
Cały pic polega na zwinięciu mini omletów w surowe mięso, które następnie zapiekamy w piekarniku.
Brzmi prosto, a smakuje naprawdę ciekawie - przekonajcie się sami :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro