Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 50 minut

Ilość: 2 porcje

 

 

Składniki

 

300g mielonej wieprzowiny (u mnie z szynki)

2 łyżki mieszanki włoskich ziół

2 jajka

1 łyżeczka suszonej bazylii, sól ziołowa

10g świeżej bazylii

20g mleka (u mnie 2%)

30g mozzarelli

30g passaty pomidorowej

80g kaszy bulgur

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 200°C (termoobieg).

2. Miksujemy jajka, mleko, drobno posiekaną bazylię, suszoną bazylię i sól, po czym smażymy 2 omlety na małej patelni.

3. Łączymy mięso z włoskimi przyprawami i układamy je na folii formując prostokąt. Na dłuższym brzegu kładziemy omlety.

4. Zawijamy mięso w roladę wzdłuż dłuższej krawędzi*, smarujemy wierzch passatą i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

5. Pieczemy całość przez ok. 30 min., po czym posypujemy roladę startym serem i zapiekamy jeszcze przez 20 min.

6. Kroimy jeszcze ciepłe mięso w plastry (mi wyszło 8szt.) i podajemy z ugotowanym na sypko bulgurem.

 

* Mocno dociskamy, aby rolada była zwarta i nie rozpadła się potem przy krojeniu.

Lubicie klasyczne kotlety mielone, ale czasem macie ochotę na małą odmianę?
Jeśli tak, to pomysł na
roladę wieprzową zawijaną z omletem na pewno się Wam spodoba.
Cały pic polega na zwinięciu mini omletów w surowe mięso, które następnie zapiekamy w piekarniku.
Brzmi prosto, a smakuje naprawdę ciekawie - przekonajcie się sami :)

26/03/2022

Rolada wieprzowa zawijana z omletem

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro