Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 10 + 60 minut

Ilość: tortownica o średnicy 18 cm (8 kawałków)

 

 

Składniki

 

250g ricotty

200g serka homogenizowanego naturalnego

1 jajko

60g erytrolu

1/2 łyżeczki aromatu waniliowego

15g mąki ziemniaczanej

1/2 dojrzałego banana (ok. 60g)

40g mąki owsianej (lub zmielonych płatków owsianych)

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

2. Rozgniatamy widelcem banana z mąką owsianą. Powstałą masą wykładamy spód formy i zapiekamy przez 10 min. Studzimy.

3. Ubijamy pianę z białka i stopniowo (na małych obrotach miksera) dodajemy erytrol, mąkę ziemniaczaną, oba serki, aromat i żółtko.
4. Wylewamy masę na ostudzony spód i pieczemy przez 60 min.

5. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.

Ostatnimi czasy przygotowałam wiele serników - klasycznych, owocowych, czy jogurtowych.
Tym razem upiekłam
puszysty sernik z ricottą i serkiem homogenizowanym na spodzie
owsiano-bananowym. Nie spodziewałam się, że efekt będzie tak rewelacyjny!
To mój zdecydowany faworyt w sernikowym rankingu :)

21/04/2020

Puszysty sernik z ricottą

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro