Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 10 + 60 minut
Ilość: tortownica o średnicy 18 cm (8 kawałków)
Składniki
250g ricotty
200g serka homogenizowanego naturalnego
1 jajko
60g erytrolu
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
15g mąki ziemniaczanej
1/2 dojrzałego banana (ok. 60g)
40g mąki owsianej (lub zmielonych płatków owsianych)
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
2. Rozgniatamy widelcem banana z mąką owsianą. Powstałą masą wykładamy spód formy i zapiekamy przez 10 min. Studzimy.
3. Ubijamy pianę z białka i stopniowo (na małych obrotach miksera) dodajemy erytrol, mąkę ziemniaczaną, oba serki, aromat i żółtko.
4. Wylewamy masę na ostudzony spód i pieczemy przez 60 min.
5. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Ostatnimi czasy przygotowałam wiele serników - klasycznych, owocowych, czy jogurtowych.
Tym razem upiekłam puszysty sernik z ricottą i serkiem homogenizowanym na spodzie
owsiano-bananowym. Nie spodziewałam się, że efekt będzie tak rewelacyjny!
To mój zdecydowany faworyt w sernikowym rankingu :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro