Czas przygotowania: 15 + 10 minut

Czas pieczenia: 60 minut

Ilość: blaszka 25 x 25 cm (12 kawałków)

 

 

Składniki

 

100g ciastek kokosowych (u mnie Łakotki)

10g masła (w temperaturze pokojowej)

250g ricotty

500g twarogu sernikowego (u mnie President)

2 jajka

80g erytrolu

1/2 łyżeczki aromatu waniliowego

1 op. budyniu waniliowego bez cukru (40g)

2 dojrzałe gruszki (ok. 170g każda)

20g mąki ziemniaczanej + 100ml wody

20g płatków migdałów

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

2. Mielimy ciastka w malakserze i łączymy je blenderem z masłem. Wykładamy masę na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wyklejamy nią spód ciasta. Wkładamy blaszkę do lodówki.

3. Ubijamy jajka na puszysto i stopniowo (na małych obrotach miksera) dodajemy erytrol, budyń, oba sery i aromat.
4. Wylewamy masę na kokosowy spód i pieczemy przez 60 min. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.

5. W międzyczasie, obieramy gruszki ze skórki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Kroimy owoce w drobną kostkę i dusimy na małym ogniu przez ok. 10 min. ciągle mieszając. Dodajemy do nich wodę wymieszaną z mąką i mieszamy do zgęstnienia.

6. Wykładamy kisiel gruszkowy na wystudzone ciasto. Posypujemy całość płatkami migdałów (można je wcześniej uprażyć).

13/02/2021

Puszysty sernik z gruszką i migdałami

Jak na pewno zauważyliście, jestem wielką fanką serników. Przetestowałam już wiele wariantów smakowych,
ale ciągle wymyślam kolejne pyszne połączenia. Tym razem moje serce skradł

puszysty sernik z gruszką i migdałami na kokosowym spodzie.
Wyobraźcie sobie aromatyczny spód, puszystą warstwę serową, a do tego słodkie owoce z chrupiącą posypką... A teraz do dzieła! :)

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro