Czas przygotowania: 15 + 10 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Ilość: blaszka 25 x 25 cm (12 kawałków)
Składniki
100g ciastek kokosowych (u mnie Łakotki)
10g masła (w temperaturze pokojowej)
250g ricotty
500g twarogu sernikowego (u mnie President)
2 jajka
80g erytrolu
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
1 op. budyniu waniliowego bez cukru (40g)
2 dojrzałe gruszki (ok. 170g każda)
20g mąki ziemniaczanej + 100ml wody
20g płatków migdałów
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
2. Mielimy ciastka w malakserze i łączymy je blenderem z masłem. Wykładamy masę na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wyklejamy nią spód ciasta. Wkładamy blaszkę do lodówki.
3. Ubijamy jajka na puszysto i stopniowo (na małych obrotach miksera) dodajemy erytrol, budyń, oba sery i aromat.
4. Wylewamy masę na kokosowy spód i pieczemy przez 60 min. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
5. W międzyczasie, obieramy gruszki ze skórki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Kroimy owoce w drobną kostkę i dusimy na małym ogniu przez ok. 10 min. ciągle mieszając. Dodajemy do nich wodę wymieszaną z mąką i mieszamy do zgęstnienia.
6. Wykładamy kisiel gruszkowy na wystudzone ciasto. Posypujemy całość płatkami migdałów (można je wcześniej uprażyć).
Jak na pewno zauważyliście, jestem wielką fanką serników. Przetestowałam już wiele wariantów smakowych,
ale ciągle wymyślam kolejne pyszne połączenia. Tym razem moje serce skradł
puszysty sernik z gruszką i migdałami na kokosowym spodzie. Wyobraźcie sobie aromatyczny spód, puszystą warstwę serową, a do tego słodkie owoce z chrupiącą posypką... A teraz do dzieła! :)
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro