Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 4 minuty
Ilość: 3 kg puree
Składniki
1 duża dynia (u mnie ok. 3kg)
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
2. Kroimy dynię na ćwiartki, a po wydrążeniu nasion kroimy ją na plastry grubości 1cm.
3. Układamy dynię na blaszce wyłożonej folią do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 1h.*
4. Po wystygnięciu oddzielamy miąższ od skórki i blendujemy go na gładką masę.
*Dynia ma być mięciutka, więc jeśli po 1h nadal będzie twarda, to trzeba piec ją chwilę dłużej.
Sezon dyniowy trwa w najlepsze, ale jak wcześniej wspominałam, większość przepisów z wykorzystaniem dyni wymaga jej wcześniejszego upieczenia. Niestety wcześniej nie miałam wystarczająco dużo czasu
na takie zabiegi, ale w końcu udało mi się zrobić puree z dyni.
Można je sobie zamrozić i z powodzeniem wykorzystywać potem w wielu ciekawych przepisach.
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro