Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenia: 20 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
450g piersi z kurczaka (może być zmielona)
1 marchew (ok. 100g)
1/4 cebuli
200g passaty pomidorowej
1 szkl. wody
sól himalajska
pieprz ziołowy
1 łyżeczka czosnku w proszku
1 łyżeczka słodkiej papryki
150g kaszy gryczanej niepalonej
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
2. Gotujemy kaszę na sypko i odstawiamy ją na bok.
3. Kroimy mięso na drobne kawałki, a marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach.
4. Łączymy je ze sobą, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.
5. Mieszamy cebulę, czosnek i jajko z mięsem. Formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.
6. Obsmażamy pulpety z każdej strony (ok. 5 min.) i dodajemy passatę, wodę oraz pozostałe zioła.
7. Dusimy całość przez 15 min. na małym ogniu.
8. Podajemy pulpety z kaszą.
Ostatnio zachciało mi się pulpecików, ale oczywiście, musiały być udziwnione :)
Przeszukałam internety i znalazłam przepis na pulpety z marchewką w sosie pomidorowym.
Bardzo lubię połączenie marchewki i pomidorów, więc ten pomysł bardzo przypadł mi do gustu.
Idąc tym tropem, na pewno spróbuję jeszcze pulpetów z innymi warzywami...
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro