Czas przygotowania: 15 minut

Czas smażenia: 20 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

450g piersi z kurczaka (może być zmielona)

1 marchew (ok. 100g)

1/4 cebuli

200g passaty pomidorowej

1 szkl. wody

sól himalajska

pieprz ziołowy

1 łyżeczka czosnku w proszku

1 łyżeczka słodkiej papryki

150g kaszy gryczanej niepalonej

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

2. Gotujemy kaszę na sypko i odstawiamy ją na bok.

3. Kroimy mięso na drobne kawałki, a marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach.

4. Łączymy je ze sobą, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.

5. Mieszamy cebulę, czosnek i jajko z mięsem. Formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.

6. Obsmażamy pulpety z każdej strony (ok. 5 min.) i dodajemy passatę, wodę oraz pozostałe zioła.

7. Dusimy całość przez 15 min. na małym ogniu.

8. Podajemy pulpety z kaszą.

Ostatnio zachciało mi się pulpecików, ale oczywiście, musiały być udziwnione :)

Przeszukałam internety i znalazłam przepis na pulpety z marchewką w sosie pomidorowym.

Bardzo lubię połączenie marchewki i pomidorów, więc ten pomysł bardzo przypadł mi do gustu.

Idąc tym tropem, na pewno spróbuję jeszcze pulpetów z innymi warzywami...

22/06/2020

Pulpety z marchewką w sosie pomidorowym

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro