Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 25 minut
Czas smażenia: 10 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
400g mielonej wieprzowiny (u mnie z szynki)
15g musztardy sarepskiej
450g ziemniaków
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
50g mleka (u mnie 0,5%)
10g masła (u mnie Łaciate)
100g passaty pomidorowej
2 łyżki mieszanki włoskich ziół
30g mozzarelli
sól i pieprz ziołowy
Wykonanie
1. Obieramy ziemniaki, kroimy je na ćwiartki i gotujemy na parze, a następnie blendujemy na puree z mlekiem, masłem i solą.
2. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
3. Łączymy mięso z musztardą, pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy 6 pulpetów.
4. Smażymy je ze wszystkich stron przez ok. 10 min. na suchej teflonowej patelni.
5. Wykładamy puree na dno naczynia żaroodpornego. Robimy łyżką 6 wgłębień i wkładamy w nie pulpety.
6. Każdego klopsa polewamy passatą wymieszaną z włoskimi ziołami i posypujemy startą na tarce mozzarellą.
7. Zapiekamy całość przez 15 min. bez przykrycia.
Bardzo lubię ziemniaczane puree, szczególnie takie z dodatkiem masła i dużej ilości przypraw...
A jeśli występuje w towarzystwie aromatycznego mięsa, to lubię je jeszcze bardziej :P
Właśnie dlatego tak bardzo posmakowały mi pulpety wieprzowe zapiekane na puree.
To wszystko w połączeniu z chrupiącą serową skorupką to dla mnie obiad idealny :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro