Czas przygotowania: 5 minut

Czas gotowania: 25 minut

Czas smażenia: 10 minut

Czas pieczenia: 15 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

400g mielonej wieprzowiny (u mnie z szynki)

15g musztardy sarepskiej

450g ziemniaków

1/2 cebuli

1 ząbek czosnku

50g mleka (u mnie 0,5%)

10g masła (u mnie Łaciate)

100g passaty pomidorowej

2 łyżki mieszanki włoskich ziół

30g mozzarelli

sól i pieprz ziołowy

 

 

Wykonanie

 

1. Obieramy ziemniaki, kroimy je na ćwiartki i gotujemy na parze, a następnie blendujemy na puree z mlekiem, masłem i solą.

2. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

3. Łączymy mięso z musztardą, pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy 6 pulpetów.

4. Smażymy je ze wszystkich stron przez ok. 10 min. na suchej teflonowej patelni.

5. Wykładamy puree na dno naczynia żaroodpornego. Robimy łyżką 6 wgłębień i wkładamy w nie pulpety.

6. Każdego klopsa polewamy passatą wymieszaną z włoskimi ziołami i posypujemy startą na tarce mozzarellą.

7. Zapiekamy całość przez 15 min. bez przykrycia.

Bardzo lubię ziemniaczane puree, szczególnie takie z dodatkiem masła i dużej ilości przypraw...

A jeśli występuje w towarzystwie aromatycznego mięsa, to lubię je jeszcze bardziej :P
Właśnie dlatego tak bardzo posmakowały mi pulpety wieprzowe zapiekane na puree.
To wszystko w połączeniu z chrupiącą serową skorupką to dla mnie obiad idealny :)

23/11/2020

Pulpety wieprzowe zapiekane na puree

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro