Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 15 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
450g filetu z miruny
1/4 cebuli
10g masła
20g mąki kukurydzianej
1 jajko
300g passaty pomidorowej
sól himalajska
pieprz ziołowy
1 łyżeczka czosnku w proszku
400g ziemniaków
Wykonanie
1. Gotujemy ziemniaki na parze i odstawiamy je na bok.
2. W międzyczasie kroimy rybę i cebulę w drobną kostkę.
3. Łączymy je z mąką i jajkiem. Doprawiamy przyprawami.
4. Rozpuszczamy masło na patelni, a z masy formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.
5. Obsmażamy pulpety po 4 min. z każdej strony i dodajemy passatę.
6. Dusimy całość przez 5 min. na małym ogniu i podajemy z ziemniakami.
W sumie to nie wiem, dlaczego nigdy wcześniej nie upichciłam pulpetów rybnych w sosie pomidorowym,
bo są nie tylko bardzo proste w przygotowaniu, ale też smakują wyśmienicie.
Jest to więc świetny pomysł na pożywny, a przy tym bezmięsny obiad.
W przepisie użyłam chudej i delikatnej miruny, więc wyszło nie tylko smacznie, ale też dietetycznie :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro