Czas przygotowania: 10 minut

Czas smażenia: 15 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

450g filetu z miruny

1/4 cebuli

10g masła

20g mąki kukurydzianej

1 jajko

300g passaty pomidorowej

sól himalajska

pieprz ziołowy

1 łyżeczka czosnku w proszku

400g ziemniaków

 

 

Wykonanie

 

1. Gotujemy ziemniaki na parze i odstawiamy je na bok.

2. W międzyczasie kroimy rybę i cebulę w drobną kostkę.

3. Łączymy je z mąką i jajkiem. Doprawiamy przyprawami.

4. Rozpuszczamy masło na patelni, a z masy formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.

5. Obsmażamy pulpety po 4 min. z każdej strony i dodajemy passatę.

6. Dusimy całość przez 5 min. na małym ogniu i podajemy z ziemniakami.

W sumie to nie wiem, dlaczego nigdy wcześniej nie upichciłam pulpetów rybnych w sosie pomidorowym,
bo są nie tylko bardzo proste w przygotowaniu, ale też smakują wyśmienicie.
Jest to więc świetny pomysł na pożywny, a przy tym bezmięsny obiad.
W przepisie użyłam chudej i delikatnej miruny, więc wyszło nie tylko smacznie, ale też dietetycznie :)

02/11/2020

Pulpety rybne w sosie pomidorowym

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro