Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenia + duszenia: 5 minut + 15 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
450g mielonej wołowiny (u mnie polędwica)
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 jajko
300g passaty pomidorowej
1 duża marchewka (ok. 100g)
pieprz
sól
ziele angielskie
liść laurowy
3/4l wody
150g ryżu basmati
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
2. Gotujemy ryż na sypko i odstawiamy go na bok.
3. Kroimy cebulę w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.
4. Mieszamy cebulę, czosnek i jajko z mięsem. Formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.
5. Obsmażamy pulpety z każdej strony (ok. 5 min.). W międzyczasie zagotowujemy w garnku passatę z wodą i przyprawami.
6. Wkładamy pulpety i pokrojoną w słupki marchewkę do wrzącego sosu. Dusimy przez 15 min. na małym ogniu.
7. Podajemy pulpety z ryżem i marchewką.
Formowanie małych pulpecików może Wam zająć chwilę, ale obiecuję, że gdy zjecie
pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym, nie będzie żałowali! Aromatyczny sos dodatkowo wzbogaci smak wołowiny, która ze względu na wysoką zawartość kreatyny jest szczególnie potrzebna w procesie budowania masy mięśniowej. Warto więc poświęcić trochę czasu, bo efekt będzie i smaczny, i pożyteczny!
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro