Czas przygotowania: 15 minut

Czas smażenia + duszenia: 5 minut + 15 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

450g mielonej wołowiny (u mnie polędwica)

1/2 cebuli

1 ząbek czosnku

1 jajko

300g passaty pomidorowej

1 duża marchewka (ok. 100g)

pieprz

sól

ziele angielskie

liść laurowy

3/4l wody

150g ryżu basmati

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

2. Gotujemy ryż na sypko i odstawiamy go na bok.

3. Kroimy cebulę w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.

4. Mieszamy cebulę, czosnek i jajko z mięsem. Formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.

5. Obsmażamy pulpety z każdej strony (ok. 5 min.). W międzyczasie zagotowujemy w garnku passatę z wodą i przyprawami.

6. Wkładamy pulpety i pokrojoną w słupki marchewkę do wrzącego sosu. Dusimy przez 15 min. na małym ogniu.

7. Podajemy pulpety z ryżem i marchewką.

23/02/2020

Pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym

Formowanie małych pulpecików może Wam zająć chwilę, ale obiecuję, że gdy zjecie
pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym, nie będzie żałowali! Aromatyczny sos dodatkowo wzbogaci smak wołowiny, która ze względu na wysoką zawartość kreatyny jest szczególnie potrzebna w procesie budowania masy mięśniowej. Warto więc poświęcić trochę czasu, bo efekt będzie i smaczny, i pożyteczny!

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro