Czas przygotowania: 10 minut

Czas chłodzenia: 30 minut

Ilość: 2 przekładańce

 

 

Składniki

 

50g kaszy kukurydzianej

160ml wody

60g mleka (u mnie 0,5%)

60g skyru

10g wiórków kokosowych

40g borówek

 

 

Wykonanie

 

1. Gotujemy kaszę na mleku i wodzie z dodatkiem wiórków kokosowych.

2. Po 5 min. gotowania zdejmujemy ją z ognia i czekamy, aż wchłonie większość płynu.

3. Przekładamy kaszę do silikonowej keksówki/foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na 30 min.

4. Wyjmujemy kaszę z foremki i kroimy ją na 4 części.

5. Na 2 z nich wykładamy po połowie skyru. Na tym układamy połówki borówek i przykrywamy je pozostałymi częściami kaszy.

Ostatnio miałam ochotę na kaszę kukurydzianą, więc szukałam ciekawych przepisów z jej wykorzystaniem.

W ten sposób natrafiłam na przekładańca z kaszy kukurydzianej.
Oczywiście nie obyło się bez kilku modyfikacji, ale właśnie dzięki nim oraz w połączeniu z jogurtem i świeżymi owocami taka kasza to świetny pomysł nie tylko na dobry początek dnia, ale też na wartościowy i lekki deser :)

05/08/2020

Przekładaniec z kaszy kukurydzianej

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro