Czas przygotowania: 10 minut
Czas chłodzenia: 30 minut
Ilość: 2 przekładańce
Składniki
50g kaszy kukurydzianej
160ml wody
60g mleka (u mnie 0,5%)
60g skyru
10g wiórków kokosowych
40g borówek
Wykonanie
1. Gotujemy kaszę na mleku i wodzie z dodatkiem wiórków kokosowych.
2. Po 5 min. gotowania zdejmujemy ją z ognia i czekamy, aż wchłonie większość płynu.
3. Przekładamy kaszę do silikonowej keksówki/foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na 30 min.
4. Wyjmujemy kaszę z foremki i kroimy ją na 4 części.
5. Na 2 z nich wykładamy po połowie skyru. Na tym układamy połówki borówek i przykrywamy je pozostałymi częściami kaszy.
Ostatnio miałam ochotę na kaszę kukurydzianą, więc szukałam ciekawych przepisów z jej wykorzystaniem.
W ten sposób natrafiłam na przekładańca z kaszy kukurydzianej.
Oczywiście nie obyło się bez kilku modyfikacji, ale właśnie dzięki nim oraz w połączeniu z jogurtem i świeżymi owocami taka kasza to świetny pomysł nie tylko na dobry początek dnia, ale też na wartościowy i lekki deser :)
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro