Czas przygotowania: 15 minut

Czas smażenia: 35 minut

Ilość: 8 porcji

 

 

Składniki

 

Omlety:                                                       Krem:

140g mąki orkiszowej                                   200g twarogu sernikowego (u mnie President)

200g mleka (u mnie 0,5%)                          50g serka mascarpone (można zastąpić "chudszą" ricottą)

3 jajka                                                               2 dojrzałe kiwi

20g oleju rzepakowego                                 10g wiórków kokosowych

100g erytrolu                                                  kilka kropli aromatu waniliowego

40g kakao                                                        20g erytrolu

1 łyżeczka proszku do pieczenia                  15g budyniu kokosowego bez cukru

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię (u mnie o średnicy 20cm).

2. Miksujemy krótko składniki omletów.

3. Pod przykryciem na małym ogniu smażymy 7 omletów. Gdy po wylaniu ciasta na patelnię, na jego powierzchni pojawią się pęcherzyki (ok. 3 min.), odwracamy je na drugą stronę i smażymy jeszcze przez 2 min.

4. Łączymy łyżką twaróg, serek i erytrol. Dzielimy masę na 2 nierówne części.

5. Do większej z nich dodajemy aromat waniliowy, a do drugiej połowę wiórków i proszek budyniowy.

6. Tworzymy tort: przekładamy omlety na przemian kremem waniliowym i kremem kokosowym oraz plastrami obranego kiwi.

7. Wierzchnią warstwę smarujemy ostatnią porcją kremu kokosowego. Dekorujemy pozostałym kiwi i wiórkami.

Bardzo lubię nietypowe przepisy - szczególnie jeśli chodzi o desery. Dlatego bardzo spodobał mi się
pomysł na
przekładane ciasto omletowe.
Cieszy nie tylko oko, ale też podniebienie, bo połączenie kakaowego ciasta z kokosowym nadzieniem przełamanym smakiem kiwi to bardzo smaczne zestawienie :)

A to wszystko bez użycia piekarnika!

10/11/2020

Przekładane ciasto omletowe

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro