Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenia: 35 minut
Ilość: 8 porcji
Składniki
Omlety: Krem:
140g mąki orkiszowej 200g twarogu sernikowego (u mnie President)
200g mleka (u mnie 0,5%) 50g serka mascarpone (można zastąpić "chudszą" ricottą)
3 jajka 2 dojrzałe kiwi
20g oleju rzepakowego 10g wiórków kokosowych
100g erytrolu kilka kropli aromatu waniliowego
40g kakao 20g erytrolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia 15g budyniu kokosowego bez cukru
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię (u mnie o średnicy 20cm).
2. Miksujemy krótko składniki omletów.
3. Pod przykryciem na małym ogniu smażymy 7 omletów. Gdy po wylaniu ciasta na patelnię, na jego powierzchni pojawią się pęcherzyki (ok. 3 min.), odwracamy je na drugą stronę i smażymy jeszcze przez 2 min.
4. Łączymy łyżką twaróg, serek i erytrol. Dzielimy masę na 2 nierówne części.
5. Do większej z nich dodajemy aromat waniliowy, a do drugiej połowę wiórków i proszek budyniowy.
6. Tworzymy tort: przekładamy omlety na przemian kremem waniliowym i kremem kokosowym oraz plastrami obranego kiwi.
7. Wierzchnią warstwę smarujemy ostatnią porcją kremu kokosowego. Dekorujemy pozostałym kiwi i wiórkami.
Bardzo lubię nietypowe przepisy - szczególnie jeśli chodzi o desery. Dlatego bardzo spodobał mi się
pomysł na przekładane ciasto omletowe. Cieszy nie tylko oko, ale też podniebienie, bo połączenie kakaowego ciasta z kokosowym nadzieniem przełamanym smakiem kiwi to bardzo smaczne zestawienie :)
A to wszystko bez użycia piekarnika!
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro