Czas przygotowania: 10 minut

Czas smażenia: 2 x 5 minut

Ilość: 10 proziaków

 

 

Składniki

 

250g mąki pszennej

150g kefiru

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki soli

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

2. Mieszamy wszystkie składniki łyżką do uzyskania dość gęstej masy, a następnie zagniatamy ręką przez kilka minut.

3. Rozwałkowujemy ciasto na grubość nieco ponad 1cm i wycinamy szklanką 10 kółek.

4. Smażymy proziaki na suchej patelni (na mniejszym ogniu i pod przykryciem) przez ok. 5 min. na każdej ze stron.

Przepis na proziaki chodził za mną od dawna, ale w końcu udało mi się je przygotować!

Okazało się, że było to prostsze, niż sądziłam. Lista składników też jest krótka, a ilość możliwych "zastosowań"
tych chlebków na kefirze jest ogromna. Według mnie najlepiej smakują posmarowane twarożkiem lub jako dodatek do obiadu. Jestem pewna, że z odpowiednimi dodatkami posmakują każdemu :)

05/04/2023

Proziaki

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro