Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 2 x 5 minut
Ilość: 10 proziaków
Składniki
250g mąki pszennej
150g kefiru
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
2. Mieszamy wszystkie składniki łyżką do uzyskania dość gęstej masy, a następnie zagniatamy ręką przez kilka minut.
3. Rozwałkowujemy ciasto na grubość nieco ponad 1cm i wycinamy szklanką 10 kółek.
4. Smażymy proziaki na suchej patelni (na mniejszym ogniu i pod przykryciem) przez ok. 5 min. na każdej ze stron.
Przepis na proziaki chodził za mną od dawna, ale w końcu udało mi się je przygotować!
Okazało się, że było to prostsze, niż sądziłam. Lista składników też jest krótka, a ilość możliwych "zastosowań"
tych chlebków na kefirze jest ogromna. Według mnie najlepiej smakują posmarowane twarożkiem lub jako dodatek do obiadu. Jestem pewna, że z odpowiednimi dodatkami posmakują każdemu :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro