Czas przygotowania: 10 minut

Czas chłodzenia: 3 godziny

Ilość: 6 deserów

 

 

Składniki

 

Warstwa pomarańczowa:                           Warstwa czekoladowa:                              Dekoracja:

1 op. galaretki pomarańczowej                           300g serka czekoladowego (u mnie Valio)     1 duża obrana pomarańcza (ok. 230g)

sok wyciśnięty z 2 pomarańczy (ok. 180g)       50ml wrzątku                                                        2 kostki mlecznej czekolady bez cukru

180g jogurtu wysokobiałkowego                        10g żelatyny

200ml wrzątku                                                       120g jogurtu wysokobiałkowego            

 

Wykonanie

 

1. Rozpuszczamy galaretkę we wrzątku, a następnie łączymy ją z sokiem i jogurtem.

2. Przelewamy masę do 6 szklanek i odstawiamy do lekkiego stężenia (ok. 1h).

3. W międzyczasie, rozpuszczamy żelatynę w wodzie i gdy lekko przestygnie, łączymy ją z serkiem czekoladowym i jogurtem.

4. Wykładamy masę czekoladową na warstwę pomarańczową i chłodzimy całość przez kolejne 2h.

5. Przed podaniem, dekorujemy deserki pokrojoną w kostkę pomarańczą i wiórkami czekolady.

Czekolada + pomarańcza to według mnie jeden z najlepszych duetów, dlatego postanowiłam
wykorzystać go do przygotowania
proteinowego deseru czekoladowo-pomarańczowego.
Kusi on nie tylko wyglądem, ale też smakiem!

 Dodatkowo, ma śmiesznie mało kalorii, a sporo białka, więc sprawdzi się nawet na redukcji :)

07/02/2022

Proteinowy deser czekoladowo-pomarańczowy

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro