Czas przygotowania: 10 minut
Czas chłodzenia: 3 godziny
Ilość: 6 deserów
Składniki
Warstwa pomarańczowa: Warstwa czekoladowa: Dekoracja:
1 op. galaretki pomarańczowej 300g serka czekoladowego (u mnie Valio) 1 duża obrana pomarańcza (ok. 230g)
sok wyciśnięty z 2 pomarańczy (ok. 180g) 50ml wrzątku 2 kostki mlecznej czekolady bez cukru
180g jogurtu wysokobiałkowego 10g żelatyny
200ml wrzątku 120g jogurtu wysokobiałkowego
Wykonanie
1. Rozpuszczamy galaretkę we wrzątku, a następnie łączymy ją z sokiem i jogurtem.
2. Przelewamy masę do 6 szklanek i odstawiamy do lekkiego stężenia (ok. 1h).
3. W międzyczasie, rozpuszczamy żelatynę w wodzie i gdy lekko przestygnie, łączymy ją z serkiem czekoladowym i jogurtem.
4. Wykładamy masę czekoladową na warstwę pomarańczową i chłodzimy całość przez kolejne 2h.
5. Przed podaniem, dekorujemy deserki pokrojoną w kostkę pomarańczą i wiórkami czekolady.
Czekolada + pomarańcza to według mnie jeden z najlepszych duetów, dlatego postanowiłam
wykorzystać go do przygotowania proteinowego deseru czekoladowo-pomarańczowego.
Kusi on nie tylko wyglądem, ale też smakiem!
Dodatkowo, ma śmiesznie mało kalorii, a sporo białka, więc sprawdzi się nawet na redukcji :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro