Czas przygotowania: 30 minut

Czas pieczenia: 30 minut

Ilość: 20 ciastek

 

 

Składniki

 

450g batatów (po obraniu)

100g mąki orkiszowej

100g czekoladowej odżywki białkowej (u mnie Gold Standard)

1 jajko

10g kakao

15g płatków migdałów

 

 

Wykonanie

 

1. Gotujemy ziemniaki na parze do miękkości, studzimy je i przeciskamy przez praskę.

2. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

3. Do puree dodajemy mąkę, odżywkę białkową i jajko.

4. Zagniatamy ręcznie jednolite ciasto, z którego formujemy mocno spłaszczone ciasteczka.

5. Ich wierzch posypujemy płatkami migdałów.

6. Pieczemy ciasteczka przez ok. 30 min.

Pomimo tego, że bataty to słodkie ziemniaki, niekoniecznie trzeba je wykorzystywać tylko do przygotowania obiadu. Świetnie sprawdzają się też w deserach, czego świetnym przykładem są proteinowe ciastka z batatów.

Bataty działają antynowotworowo i mają niski indeks glikemiczny, więc wyszło nie tylko smacznie, ale też zdrowo.

A kto z nas nie lubi zdrowych słodyczy? :P

04/11/2020

Proteinowe ciastka z batatów

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro