Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Ilość: 20 ciastek
Składniki
450g batatów (po obraniu)
100g mąki orkiszowej
100g czekoladowej odżywki białkowej (u mnie Gold Standard)
1 jajko
10g kakao
15g płatków migdałów
Wykonanie
1. Gotujemy ziemniaki na parze do miękkości, studzimy je i przeciskamy przez praskę.
2. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
3. Do puree dodajemy mąkę, odżywkę białkową i jajko.
4. Zagniatamy ręcznie jednolite ciasto, z którego formujemy mocno spłaszczone ciasteczka.
5. Ich wierzch posypujemy płatkami migdałów.
6. Pieczemy ciasteczka przez ok. 30 min.
Pomimo tego, że bataty to słodkie ziemniaki, niekoniecznie trzeba je wykorzystywać tylko do przygotowania obiadu. Świetnie sprawdzają się też w deserach, czego świetnym przykładem są proteinowe ciastka z batatów.
Bataty działają antynowotworowo i mają niski indeks glikemiczny, więc wyszło nie tylko smacznie, ale też zdrowo.
A kto z nas nie lubi zdrowych słodyczy? :P
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro