Czas przygotowania: 3 minuty
Czas smażenia: 10 minut
Ilość: 1 omlet
Składniki
2 jajka
30g świeżego szpinaku baby
100g skyru
szczypiorek
5 pomidorków koktajlowych
sól
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię (u mnie o średnicy 20cm).
2. Blendujemy jajka ze szpinakiem, 50g jogurtu i szczyptą soli.
3. Wylewamy masę na patelnię, posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień.
4. Gdy spód wyraźnie się zetnie (ok. 7 min.), obracamy omleta na drugą stronę i jeszcze chwilę podsmażamy (ok. 3 min.).
5. Na połowie omletu rozsmarowujemy resztę jogurtu, układamy pokrojone w plastry pomidorki i składamy go na pół.
Prosty omlet szpinakowy to pomysł na szybką, sycącą i wartościową przekąskę, której przygotowanie potrwa dosłownie kilka chwil. Z jego usmażeniem poradzi sobie każdy, bo tutaj naprawdę nie da się niczego zepsuć :P
Oczywiście najlepiej smakuje jeszcze na ciepło, ale z powodzeniem możecie go zabrać do szkoły/pracy.
Oprócz masy witamin ze szpinaku, dostarczycie sobie sporej porcji białka, a to wszystko przy całkiem dobrym makro!
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro