Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Ilość: 12 kawałków (użyłam keksówki 30 x 10 cm)
Składniki
250g mąki orkiszowej
3 dojrzałe banany (ok. 300g)
15g miodu
3 jajka
1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
25g orzechów pecan/włoskich
15g suszonych bananów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 175°C (grzanie góra-dół).
2. Blendujemy banany na gładką masę, a następnie miksujemy je z mąką, miodem, cynamonem, jajkami i proszkiem do pieczenia.
3. Pecany kroimy na mniejsze części i mieszamy je z ciastem łyżką.
4. Przelewamy ciasto do keksówki, na jego wierzchu układamy suszone banany i pieczemy przez 45 min.
Zawsze, kiedy miałam w domu dojrzałe banany, wykorzystywałam je do różnych słodkości, ale teraz się uparłam i postanowiłam w końcu przygotować prosty chlebek bananowy. Wiele słyszałam na jego temat, ale nigdy go nie jadłam, więc koniecznie musiałam to zmienić. I powiem Wam, że pomimo swojej prostoty efekt faktycznie jest powalający! Taki chlebek można zjeść zarówno jako ciasto, ale też użyć go jako bazy pod kanapki na słodko :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro