Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 45 minut

Ilość: 12 kawałków (użyłam keksówki 30 x 10 cm)

 

 

Składniki

 

250g mąki orkiszowej

3 dojrzałe banany (ok. 300g)

15g miodu

3 jajka

1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)

25g orzechów pecan/włoskich

15g suszonych bananów

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 175°C (grzanie góra-dół).

2. Blendujemy banany na gładką masę, a następnie miksujemy je z mąką, miodem, cynamonem, jajkami i proszkiem do pieczenia.

3. Pecany kroimy na mniejsze części i mieszamy je z ciastem łyżką.

4. Przelewamy ciasto do keksówki, na jego wierzchu układamy suszone banany i pieczemy przez 45 min.

Zawsze, kiedy miałam w domu dojrzałe banany, wykorzystywałam je do różnych słodkości, ale teraz się uparłam i postanowiłam w końcu przygotować prosty chlebek bananowy. Wiele słyszałam na jego temat, ale nigdy go nie jadłam, więc koniecznie musiałam to zmienić. I powiem Wam, że pomimo swojej prostoty efekt faktycznie jest powalający! Taki chlebek można zjeść zarówno jako ciasto, ale też użyć go jako bazy pod kanapki na słodko :)

25/10/2020

Prosty chlebek bananowy

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro