Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 4 minuty
Ilość: 5 placków
Składniki
150g batatów
1 jajko
20g mąki gryczanej
1 ząbek czosnku
kilka piór cebuli (ok. 15g)
1 łyżeczka oliwy z oliwek (5g)
sól ziołowa i pieprz
Wykonanie
1. Ścieramy obrane bataty na tarce o małych 0czkach.
2. Kroimy cebulę w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.
3. Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania dość gęstej masy.
4. Rozgrzewamy oliwę na teflonowej patelni i wykładamy na nią masę - po 2 kopiaste łyżki na 1 placka. Zmniejszamy ogień.
5. Smażymy placki na średnim ogniu - po 2 min. na każdej ze stron.*
*Najlepiej smakują podane z jogurtem/śmietaną.
Jakiś czas temu kupiłam bataty, ale nie miałam pomysłu na ich wykorzystanie.
W końcu stwierdziłam, że proste pomysły są najlepsze i przygotowałam proste placki z batatów.
Obiecuję Wam, że się przy nich nie napracujecie, a mimo to, efekt będzie bardzo smaczny :)
Przekonajcie się sami!
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro