Czas przygotowania: 5 minut

Czas smażenia: 4 minuty

Ilość: 5 placków

 

 

Składniki

 

150g batatów

1 jajko

20g mąki gryczanej

1 ząbek czosnku

kilka piór cebuli (ok. 15g)

1 łyżeczka oliwy z oliwek (5g)

sól ziołowa i pieprz

 

 

Wykonanie

 

1. Ścieramy obrane bataty na tarce o małych 0czkach.

2. Kroimy cebulę w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.

3. Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania dość gęstej masy.

4. Rozgrzewamy oliwę na teflonowej patelni i wykładamy na nią masę - po 2 kopiaste łyżki na 1 placka. Zmniejszamy ogień.

5. Smażymy placki na średnim ogniu - po 2 min. na każdej ze stron.*

 

*Najlepiej smakują podane z jogurtem/śmietaną.

Jakiś czas temu kupiłam bataty, ale nie miałam pomysłu na ich wykorzystanie.
W końcu stwierdziłam, że proste pomysły są najlepsze i przygotowałam
proste placki z batatów.
Obiecuję Wam, że się przy nich nie napracujecie, a mimo to, efekt będzie bardzo smaczny :)

Przekonajcie się sami!

20/10/2020

Proste placki z batatów

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro