Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 50 minut

Ilość: 10 kawałków (użyłam keksówki 20 x 10 cm)

 

 

Składniki

 

100g zmielonego maku

60g mąki ryżowej

55g erytrolu

1 jajko

białka z 3 jajek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

50g jogurtu wysokobiałkowego

skórka otarta z 1 cytryny

5g płatków migdałów

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 160°C (grzanie góra-dół).

2. Miksujemy jajko z makiem, mąką, proszkiem do pieczenia i jogurtem.

3. Ubijamy białka na sztywno i miksujemy je z erytrolem, po czym delikatnie łączymy całość z masą makową.

4. Przekładamy ciasto do keksówki, posypujemy je skórką z cytryny oraz migdałami i wstawiamy do piekarnika na ok. 50 min.

Nadal korzystam ze swoich świątecznych zapasów maku, stąd pomysł na proste ciasto makowe.

Przepis jest wręcz banalny - wystarczy wszystko ze sobą zmiksować, połączyć z wcześniej ubitymi białkami, posypać skórką z cytryny oraz migdałami i wstawić do piekarnika.

Brzmi prosto, ale uwierzcie mi, że smak tego ciasta jest rewelacyjny :)

05/02/2022

Proste ciasto makowe

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro