Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Ilość: 10 kawałków (użyłam keksówki 20 x 10 cm)
Składniki
100g zmielonego maku
60g mąki ryżowej
55g erytrolu
1 jajko
białka z 3 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50g jogurtu wysokobiałkowego
skórka otarta z 1 cytryny
5g płatków migdałów
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 160°C (grzanie góra-dół).
2. Miksujemy jajko z makiem, mąką, proszkiem do pieczenia i jogurtem.
3. Ubijamy białka na sztywno i miksujemy je z erytrolem, po czym delikatnie łączymy całość z masą makową.
4. Przekładamy ciasto do keksówki, posypujemy je skórką z cytryny oraz migdałami i wstawiamy do piekarnika na ok. 50 min.
Nadal korzystam ze swoich świątecznych zapasów maku, stąd pomysł na proste ciasto makowe.
Przepis jest wręcz banalny - wystarczy wszystko ze sobą zmiksować, połączyć z wcześniej ubitymi białkami, posypać skórką z cytryny oraz migdałami i wstawić do piekarnika.
Brzmi prosto, ale uwierzcie mi, że smak tego ciasta jest rewelacyjny :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro