Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Ilość: 12 kawałków (użyłam keksówki 25 x 10 cm)
Składniki
120g mąki orkiszowej
1 op. budyniu czekoladowego bez cukru (40g)
50g ulubionej odżywki białkowej (u mnie czekoladowa)
240g jogurtu bez laktozy (u mnie wysokobiałkowa Maluta)
2 jajka
1 łyżeczka sody
25g oleju rzepakowego
60g erytrolu
1 mniejsze jabłko (ok. 120g)
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
2. W jednej misce mieszamy mąkę, odżywkę białkową, budyń i sodę.
3. W drugiej misce ubijamy jajka z erytrolem, jogurtem i olejem.
4. Miksujemy krótko składniki suche z mokrymi i przelewamy ciasto do foremki.
5. Na jego wierzchu układamy rzędy pokrojonego w cienkie plastry jabłka.
6. Pieczemy ciasto przez ok. 45 min*.
*Ciasto będzie bardzo wilgotne, a nawet lekko zakalcowate, ale tak ma być:)
Jeszcze jakieś 10 lat temu osoba z nietolerancją glutenu i laktozy nie miała lekkiego życia, jeśli chodzi o gotowanie.
A już szczególnie, gdy przy okazji miało być też fit. Na szczęście tamte czasy minęły i teraz w każdym sklepie znajdziemy mnóstwo produktów, z których można upichcić naprawdę ciekawe rzeczy, które posmakują każdemu. Jedną z nich jest proste ciasto jogurtowe z jabłkiem - szybkie w przygotowaniu, lekkie i mega smaczne!
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro