Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 45 minut

Ilość: 12 kawałków (użyłam keksówki 25 x 10 cm)

 

 

Składniki

 

120g mąki orkiszowej

1 op. budyniu czekoladowego bez cukru (40g)

50g ulubionej odżywki białkowej (u mnie czekoladowa)

240g jogurtu bez laktozy (u mnie wysokobiałkowa Maluta)

2 jajka

1 łyżeczka sody

25g oleju rzepakowego

60g erytrolu

1 mniejsze jabłko (ok. 120g)

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

2. W jednej misce mieszamy mąkę, odżywkę białkową, budyń i sodę.

3. W drugiej misce ubijamy jajka z erytrolem, jogurtem i olejem.

4. Miksujemy krótko składniki suche z mokrymi i przelewamy ciasto do foremki.

5. Na jego wierzchu układamy rzędy pokrojonego w cienkie plastry jabłka.

6. Pieczemy ciasto przez ok. 45 min*.

 

*Ciasto będzie bardzo wilgotne, a nawet lekko zakalcowate, ale tak ma być:)

Jeszcze jakieś 10 lat temu osoba z nietolerancją glutenu i laktozy nie miała lekkiego życia, jeśli chodzi o gotowanie.
A już szczególnie, gdy przy okazji miało być też fit. Na szczęście tamte czasy minęły i teraz w każdym sklepie znajdziemy mnóstwo produktów, z których można upichcić naprawdę ciekawe rzeczy, które posmakują każdemu. Jedną z nich jest
proste ciasto jogurtowe z jabłkiem - szybkie w przygotowaniu, lekkie i mega smaczne!

24/09/2020

Proste ciasto jogurtowe z jabłkiem

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro