Czas przygotowania: 5 minuty
Czas gotowania: 25 minut
Czas smażenia: 5 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki
300g ziemniaków
30g mąki ziemniaczanej
4 jajka
0,5l maślanki (u mnie Mrągowska)
sól
kilka kropli oliwy z oliwek
Wykonanie
1. Gotujemy ziemniaki na parze. Po odcedzeniu solimy je i ubijamy na gładko z mąką.
2. Nabieramy łyżką porcje masy i podsmażamy z obu stron na patelni zwilżonej oliwą z oliwek.
3. W międzyczasie smażymy jajka sadzone i doprawiamy je ulubionymi przyprawami.
4. Podajemy prażuchy z jajkami i maślanką.
Kiedy myślę o bezmięsnym obiedzie, to oczami wyobraźni widzę naleśniki z serem
lub najróżniejsze dania z rybą, tofu lub strączkami w roli głównej... Tymczasem, w moim rodzinnym domu
często jadaliśmy inny - równie smaczny i pożywny - bezmięsny przysmak. Mowa o
o prażuchach z jajkiem sadzonym i maślanką - prostych w przygotowaniu, bardzo smacznych i sycących :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro