Czas przygotowania: 5 minuty

Czas gotowania: 25 minut

Czas smażenia: 5 minut

Ilość: 2 porcje

 

 

Składniki

 

300g ziemniaków

30g mąki ziemniaczanej

4 jajka

0,5l maślanki (u mnie Mrągowska)

sól

kilka kropli oliwy z oliwek

 

 

Wykonanie

 

1. Gotujemy ziemniaki na parze. Po odcedzeniu solimy je i ubijamy na gładko z mąką.

2. Nabieramy łyżką porcje masy i podsmażamy z obu stron na patelni zwilżonej oliwą z oliwek.

3. W międzyczasie smażymy jajka sadzone i doprawiamy je ulubionymi przyprawami.

4. Podajemy prażuchy z jajkami i maślanką.

Kiedy myślę o bezmięsnym obiedzie, to oczami wyobraźni widzę naleśniki z serem
lub najróżniejsze dania z rybą, tofu lub strączkami w roli głównej... Tymczasem, w moim rodzinnym domu
często jadaliśmy inny - równie smaczny i pożywny - bezmięsny przysmak. Mowa o
o
prażuchach z jajkiem sadzonym i maślanką - prostych w przygotowaniu, bardzo smacznych i sycących :)

30/06/2021

Prażuchy z jajkiem sadzonym i maślanką

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro