Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 13 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki
1 placek tortilli (u mnie pszenna Mission)
3 jajka
40g mleka (u mnie 0,5% tłuszczu)
40g czerwonej papryki
szczypiorek
2 plastry wędliny (u mnie polędwica sopocka)
15g mozzarelli
1 łyżeczka pikantnej przyprawy do kurczaka
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię (u mnie o średnicy 20cm).
2. Zwijamy tortillę w rulon i kroimy go w plastry, po czym przekładamy powstały "makaron" na patelnię. Podsmażamy przez ok. 3 min.
3. W międzyczasie, łączymy jajka z mlekiem i przyprawą, po czym wylewamy na tortillę.
4. Na wierzchu układamy drobno pokrojoną paprykę, wędlinę i szczypiorek.
5. Posypujemy całość startą na tarce mozzarellą, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień.
6. Gdy spód wyraźnie się zetnie (ok. 7 min.), obracamy omleta na drugą stronę i jeszcze chwilę podsmażamy (ok. 3 min.).
Ostatnio podpatrzyłam (gdzieś w internetach) ciekawy przepis na omleta z wykorzystaniem placków tortilli.
Zmodyfikowałam go po swojemu i tak powstał pożywny omlet z tortillą. Składa się z kilku podstawowych składników, a jest bardzo sycący i przy tym niewiarygodnie dobry. U mnie pojawił się na śniadanie, ale spokojnie sprawdzi się też jako drugie śniadanie do szkoły/pracy lub na kolację :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro