Czas przygotowania: 5 minut

Czas smażenia: 13 minut

Ilość: 2 porcje

 

 

Składniki

 

1 placek tortilli (u mnie pszenna Mission)

3 jajka

40g mleka (u mnie 0,5% tłuszczu)

40g czerwonej papryki

szczypiorek

2 plastry wędliny (u mnie polędwica sopocka)

15g mozzarelli

1 łyżeczka pikantnej przyprawy do kurczaka

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię (u mnie o średnicy 20cm).

2. Zwijamy tortillę w rulon i kroimy go w plastry, po czym przekładamy powstały "makaron" na patelnię. Podsmażamy przez ok. 3 min.
3. W międzyczasie, łączymy jajka z mlekiem i przyprawą, po czym wylewamy na tortillę.

4. Na wierzchu układamy drobno pokrojoną paprykę, wędlinę i szczypiorek.

5. Posypujemy całość startą na tarce mozzarellą, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień.

6. Gdy spód wyraźnie się zetnie (ok. 7 min.), obracamy omleta na drugą stronę i jeszcze chwilę podsmażamy (ok. 3 min.).

Ostatnio podpatrzyłam (gdzieś w internetach) ciekawy przepis na omleta z wykorzystaniem placków tortilli.
Zmodyfikowałam go po swojemu i tak powstał
pożywny omlet z tortillą. Składa się z kilku podstawowych składników, a jest bardzo sycący i przy tym niewiarygodnie dobry. U mnie pojawił się na śniadanie, ale spokojnie sprawdzi się też jako drugie śniadanie do szkoły/pracy lub na kolację :)

12/03/2021

Pożywny omlet z tortillą

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro