Czas przygotowania: 3 minuty
Czas smażenia: 4 minuty
Ilość: 3 placki
Składniki
1 jajko
białko z 1 jajka
20g mąki orkiszowej
50g oscypka
szczypiorek
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
2. Łączymy łyżką jajko, białko, mąkę i starty na tarce ser.
3. Wykładamy masę na patelnię - po 2 łyżki na 1 placka i posypujemy ją drobno poszatkowanym szczypiorkiem.
4. Zmniejszamy ogień i smażymy placki na średnim ogniu - po 2 min. na każdej ze stron.
Wytrawne placki to u mnie rzadkość, ale ostatnio dostałam zapas oscypków i musiałam go jakoś zagospodarować :)
Zainspirowana poradą koleżanki przygotowałam pożywne placki z oscypkiem. Wyszły rewelacyjnie - wilgotne,
a przy tym wyraziste w smaku. Jeśli więc klasyczny oscypek na ciepło z żurawiną lub na kanapce wydaje się Wam zbyt oklepany, to takie placuszki na pewno Wam posmakują!
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro