Czas przygotowania: 3 minuty

Czas smażenia: 4 minuty

Ilość: 3 placki

 

 

Składniki

 

1 jajko

białko z 1 jajka

20g mąki orkiszowej

50g oscypka

szczypiorek

 

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

2. Łączymy łyżką jajko, białko, mąkę i starty na tarce ser.

3. Wykładamy masę na patelnię - po 2 łyżki na 1 placka i posypujemy ją drobno poszatkowanym szczypiorkiem.

4. Zmniejszamy ogień i smażymy placki na średnim ogniu - po 2 min. na każdej ze stron.

Wytrawne placki to u mnie rzadkość, ale ostatnio dostałam zapas oscypków i musiałam go jakoś zagospodarować :)

Zainspirowana poradą koleżanki przygotowałam pożywne placki z oscypkiem. Wyszły rewelacyjnie - wilgotne,

a przy tym wyraziste w smaku. Jeśli więc klasyczny oscypek na ciepło z żurawiną lub na kanapce wydaje się Wam zbyt oklepany, to takie placuszki na pewno Wam posmakują!

16/08/2021

Pożywne placki z oscypkiem

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro