Czas przygotowania: 3 minuty

Czas smażenia: 10 minut

Ilość: 1 porcja

 

 

Składniki

 

1 puszka tuńczyka w sosie własnym (120g po odsączeniu)

30g kaszy jęczmiennej

20g kukurydzy z puszki

20g groszku z puszki

20g ciecierzycy z puszki

20g czerwonej papryki

szczypiorek

20g śmietany 10% tłuszczu

sól ziołowa i pieprz

1 łyżeczka majeranku

 

 

Wykonanie

 

1. Gotujemy kaszę na sypko.

2. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

3. Przez 5 min. podsmażamy na niej kaszę, kukurydzę, groszek, ciecierzycę i drobno pokrojoną paprykę.

4. Dodajemy śmietanę wymieszaną z przyprawami oraz drobno posiekany szczypiorek i dusimy sos przez ok. 2 min.

5. Dorzucamy rozdrobnionego widelcem tuńczyka i podgrzewamy potrawkę jeszcze przez kilka minut.

Potrzebowałam na szybko jakiegoś pomysłu na bezmięsny obiad z dużą zawartością białka, ale równocześnie szybkiego i prostego w przygotowaniu. Przejrzałam więc swoje kuchenne zapasy i tak powstała
potrawka z tuńczykiem i kaszą. Dzięki temu, udało mi się wykorzystać wszystkie "resztki" z lodówki. Dodatkowo, mam już teraz w zanadrzu awaryjny przepis na szybki, ale nadal bardzo smaczny obiad :)

08/10/2020

Potrawka z tuńczykiem i kaszą

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro