Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 4 minuty
Ilość: 4 placuszki
Składniki
30g mąki ryżowej
100g naturalnego tofu
50g passaty/soku pomidorowego
50g jogurtu wysokobiałkowego (u mnie Maluta)
1 ząbek czosnku
kilka listków bazylii
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
2. Belndujemy tofu z mąką i sokiem pomidorowym.
3. Wykładamy masę na patelnię - po 1 łyżce na 1 placuszka. Zmniejszamy ogień.
4. Smażymy placuszki na średnim ogniu - po 2 min. na każdej ze stron.
5. W międzyczasie robimy sos: blendujemy jogurt z bazylią i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
6. Podajemy placuszki z sosem jogurtowym.
Ostatnio znalazłam ciekawy przepis z wykorzystaniem soku pomidorowego i przygotowałam
pomidorowe tofurniczki z jogurtem bazyliowym. Tofu jest świetną alternatywą dla białka zwierzęcego, więc z powodzeniem można włączyć go do swojej diety bez obaw o zbyt małą podaż białka.
Co do samych placków, to dzięki sokowi są bardzo wilgotne, a jogurtowy sos dodatkowo podkręca ich smak!
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro