Czas przygotowania: 10 minut

Czas smażenia: 4 minuty

Ilość: 4 placuszki

 

 

Składniki

 

30g mąki ryżowej

100g naturalnego tofu

50g passaty/soku pomidorowego

50g jogurtu wysokobiałkowego (u mnie Maluta)

1 ząbek czosnku

kilka listków bazylii

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

2. Belndujemy tofu z mąką i sokiem pomidorowym.

3. Wykładamy masę na patelnię - po 1 łyżce na 1 placuszka. Zmniejszamy ogień.

4. Smażymy placuszki na średnim ogniu - po 2 min. na każdej ze stron.

5. W międzyczasie robimy sos: blendujemy jogurt z bazylią i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

6. Podajemy placuszki z sosem jogurtowym.

09/03/2020

Pomidorowe tofurniczki z jogurtem bazyliowym

Ostatnio znalazłam ciekawy przepis z wykorzystaniem soku pomidorowego i przygotowałam
pomidorowe tofurniczki z jogurtem bazyliowym. Tofu jest świetną alternatywą dla białka zwierzęcego, więc z powodzeniem można włączyć go do swojej diety bez obaw o zbyt małą podaż białka.
Co do samych placków, to dzięki sokowi są bardzo wilgotne, a jogurtowy sos dodatkowo podkręca ich smak!

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro