Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 10 minut
Ilość: 1 omlet
Składniki
2 jajka
75g ricotty
25g mąki orkiszowej
50g jogurtu wysokobiałkowego
1 gruby plaster pomarańczy
20g soku wyciśniętego z pomarańczy
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię (u mnie o średnicy 20cm).
2. Łączymy jajka z 25g ricotty, mąką i sokiem z pomarańczy.Wylewamy masę na patelnię, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień.
3. Gdy spód wyraźnie się zetnie (ok. 7 min.), obracamy omleta na drugą stronę i jeszcze chwilę podsmażamy (ok. 3 min.).
4. W międzyczasie, łączymy pozostały ser z jogurtem i drobno pokrojonymi kawałkami pomarańczy.
5. Podajemy omleta z kremem pomarańczowym.
Naszła mnie ostatnio ochota na słodkiego omleta z cytrusową nutką,
więc niewiele się zastanawiając przygotowałam pomarańczowego omleta z ricottą.
Był przyjemnie puszysty i kremowy, do tego fenomenalnie pachniał!
To świetny pomysł na pożywne (a jednocześnie słodkie) śniadanie, które da Wam energię do działania!
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro