Czas przygotowania: 5 minut

Czas smażenia: 10 minut

Ilość: 1 omlet

 

 

Składniki

 

2 jajka

75g ricotty

25g mąki orkiszowej

50g jogurtu wysokobiałkowego

1 gruby plaster pomarańczy

20g soku wyciśniętego z pomarańczy

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię (u mnie o średnicy 20cm).

2. Łączymy jajka z 25g ricotty, mąką i sokiem z pomarańczy.Wylewamy masę na patelnię, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień.

3. Gdy spód wyraźnie się zetnie (ok. 7 min.), obracamy omleta na drugą stronę i jeszcze chwilę podsmażamy (ok. 3 min.).

4. W międzyczasie, łączymy pozostały ser z jogurtem i drobno pokrojonymi kawałkami pomarańczy.

5. Podajemy omleta z kremem pomarańczowym.

Naszła mnie ostatnio ochota na słodkiego omleta z cytrusową nutką,
więc niewiele się zastanawiając przygotowałam
pomarańczowego omleta z ricottą.

Był przyjemnie puszysty i kremowy, do tego fenomenalnie pachniał!

To świetny pomysł na pożywne (a jednocześnie słodkie) śniadanie, które da Wam energię do działania!

12/02/2021

Pomarańczowy omlet z ricottą

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro