Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Ilość: tortownica o średnicy 18 cm (8 kawałków)
Składniki
Brownie: Sernik:
40g masła 500g twarogu sernikowego (u mnie President)
40g gorzkiej czekolady Lindt z pomarańczą 1 jajko
10g erytrolu 1 op. budyniu śmietankowego (40g)
30g czekoladowej odżywki białkowej 60g erytrolu
2 jajka 50g wyciśniętego soku z pomarańczy
5g kakao
10g śwyciśniętego soku z pomarańczy
Polewa:
20g gorzkiej czekolady Lindt z pomarańczą
20g śmietanki 30%
Wykonanie
1. Przygotowujemy brownie - roztapiamy masło z czekoladą i gdy ostygnie łączymy je z żółtkami, kakao, odżywką białkową i erytorlem.
2. Do całości dodajemy sok z pomarańczy i delikatnie łączymy masę z ubitą na sztywno pianą z białek.
3. Przelewamy brownie do foremki i nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
4. Robimy sernik - ubijamy pianę z białek i stopniowo dodajemy erytrol, proszek budyniowy, ser, sok i żółtko.
5. Przelewamy masę serową na brownie i tworzymy wzory wykałaczką.
6. Pieczemy sernik przez 60 min. i studzimy go w piekarniku.
7. Gdy ciasto wystygnie, rozpuszczamy pozostałą czekoladę ze śmietanką i smarujemy ciasto polewą.
Jakiś czas temu upiekłam sernik pomarańczowy i spodobał mi tak bardzo, że byłam pewna, że połączenie pomarańczy i sera nie może już smakować lepiej. Okazuje się jednak, że jeśli jesteście fanami czekoladowych wilgotnych ciast, to jest coś, co może posmakować Wam jeszcze bardziej.
Poznajcie pomarańczowe sernikobrownie - wilgotne, mocno czekoladowe i pachnące pomarańczą... :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro