Czas przygotowania: 5 minut

Czas pieczenia: 30 minut

Ilość: 2 porcje

 

 

Składniki

 

50g płatków jęczmiennych

sok z 1/2 pomarańczy (ok. 65g)

80g jogurtu wysokobiałkowego

10g ertytrolu

1/2 op. budyniu waniliowego bez cukru (20g)

100g białka z jaj

1 łyżeczka wiórków kokosowych

3 cienkie plastry pomarańczy

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

2. Łączymy płatki z sokiem z pomarańczy, jogurtem, erytrolem i proszkiem budyniowym.

3. Ubijamy białka na sztywno i delikatnie łączymy z płatkami.

4. Przekładamy całość do natłuszczonego naczynia do zapiekania.

5. Na wierzchu jęczmienianki kładziemy plastry pomarańczy, posypujemy ją wiórkami kokosowymi i zapiekamy przez ok. 30 min.

Ostatnio przypomniało mi się o zapasach płatków jęczmiennych, które od dawna czekały na zużycie.

Nigdy ich nie jadłam, więc postanowiłam, że spróbuję ich w ciekawej i smacznej wersji.

Poszło zgodnie z planem, bo pomarańczowa jęczmienianka z piekarnika była tak dobra i aromatyczna,
że już sama nie wiedziałam, czy to bardziej śniadanie, czy deser :)

24/11/2021

Pomarańczowa jęczmienianka z piekarnika

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro