Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki
50g płatków jęczmiennych
sok z 1/2 pomarańczy (ok. 65g)
80g jogurtu wysokobiałkowego
10g ertytrolu
1/2 op. budyniu waniliowego bez cukru (20g)
100g białka z jaj
1 łyżeczka wiórków kokosowych
3 cienkie plastry pomarańczy
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
2. Łączymy płatki z sokiem z pomarańczy, jogurtem, erytrolem i proszkiem budyniowym.
3. Ubijamy białka na sztywno i delikatnie łączymy z płatkami.
4. Przekładamy całość do natłuszczonego naczynia do zapiekania.
5. Na wierzchu jęczmienianki kładziemy plastry pomarańczy, posypujemy ją wiórkami kokosowymi i zapiekamy przez ok. 30 min.
Ostatnio przypomniało mi się o zapasach płatków jęczmiennych, które od dawna czekały na zużycie.
Nigdy ich nie jadłam, więc postanowiłam, że spróbuję ich w ciekawej i smacznej wersji.
Poszło zgodnie z planem, bo pomarańczowa jęczmienianka z piekarnika była tak dobra i aromatyczna,
że już sama nie wiedziałam, czy to bardziej śniadanie, czy deser :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro