Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 25 minut

Ilość: 2 porcje

 

 

Składniki

 

1 duża pomarańcza

150g jogurtu wysokobiałkowego (u mnie Maluta)

1 jajko

10g erytrolu

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C (grzanie góra-dół).

2. Obieramy pomarańczę i dokładnie usuwamy wszystkie błonki (inaczej zapiekanka będzie gorzkawa).

3. Odkładamy 4 plastry na bok, a resztę rozkładamy do 2 kokilek.

4. Ucieramy żółtko z cukrem stopniowo dodając jogurt.

5. Ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy ją z pozostałą masą.

6. Przelewamy masę do kokilek i wykładamy na wierzch plastry pomarańczy.

7. Pieczemy przez ok. 25 min.

Sezon na cytrusy w pełni, więc grzechem byłoby tego nie wykorzystać!
Stąd mój pomysł na
pomarańcze zapiekane z jogurtem.
Świetnie sprawdzą się jako zdrowy i orzeźwiający deser w ponure zimowe dni (i nie tylko)!

27/01/2020

Pomarańcze zapiekane z jogurtem

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro