Czas przygotowania: 10 minut

Czas duszenia: 1h

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

450g polędwicy wieprzowej

60g marchwi

30g czerwonej papryki

30g żółtej papryki

1/2 cebuli

150g kaszy gryczanej

1/2l wody

pieprz

sól

 

 

Wykonanie

 

1. Kroimy polędwicę na 1cm kawałki. Usuwamy tłuszcz, lekko roklepujemy i doprawiamy.

2. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

3. Podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i dodajemy do niej mięso.

4. Przypiekamy je z obu stron, aż do lekkiego zbrązowienia. Zmniejszamy ogień i zalewamy wodą.

5. W międzyczasie gotujemy kaszę i odstawiamy ją na bok.

6. Po 45 min. duszenia dodajemy pokrojoną w cienkie paski marchew oraz papryki i dusimy przez kolejne 15 min.

7. Podajemy z kaszą.

Jeśli unikacie tłustego mięsa, ale mimo wszystko nie chcecie jeść kurczaka przez 7 dni w tygodniu, dobrym rozwiązaniem będzie przygotowanie polędwicy wieprzowej, która ma mało łuszczu i dużo białka.
Ja postawiłam dziś na rozpływające się w ustach
polędwiczki wieprzowe z warzywami
i mimo tego, że potrzebowałam na ich przygotowanie dłuższej chwili, było warto :)

08/02/2020

Polędwiczki wieprzowe z warzywami

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro