Czas przygotowania: 10 minut
Czas duszenia: 1h
Ilość: 3 porcje
Składniki
450g polędwicy wieprzowej
60g marchwi
30g czerwonej papryki
30g żółtej papryki
1/2 cebuli
150g kaszy gryczanej
1/2l wody
pieprz
sól
Wykonanie
1. Kroimy polędwicę na 1cm kawałki. Usuwamy tłuszcz, lekko roklepujemy i doprawiamy.
2. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
3. Podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i dodajemy do niej mięso.
4. Przypiekamy je z obu stron, aż do lekkiego zbrązowienia. Zmniejszamy ogień i zalewamy wodą.
5. W międzyczasie gotujemy kaszę i odstawiamy ją na bok.
6. Po 45 min. duszenia dodajemy pokrojoną w cienkie paski marchew oraz papryki i dusimy przez kolejne 15 min.
7. Podajemy z kaszą.
Jeśli unikacie tłustego mięsa, ale mimo wszystko nie chcecie jeść kurczaka przez 7 dni w tygodniu, dobrym rozwiązaniem będzie przygotowanie polędwicy wieprzowej, która ma mało łuszczu i dużo białka.
Ja postawiłam dziś na rozpływające się w ustach polędwiczki wieprzowe z warzywami
i mimo tego, że potrzebowałam na ich przygotowanie dłuższej chwili, było warto :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro