Czas przygotowania: 20 minut

Czas pieczenia: 25 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

450g polędwicy wieprzowej

2/3 czerwonej cebuli

3 kopiaste łyżeczki musztardy (ok. 45g)

1 duży ogórek kiszony

60g mozzarelli

450g ziemniaków

sól i pieprz ziołowy

 

Wykonanie

 

1. Przygotowujemy frytki według przepisu, który znajdziecie tutaj.

2. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

3. Kroimy polędwicę na 1cm kawałki. Usuwamy z nich tłuszcz, lekko rozklepujemy i doprawiamy.

4. Układamy plastry mięsa na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je musztardą.

5. Pokrywamy mięso cienkimi plastrami cebuli, a następnie ogórka. Posypujemy całość startym na tarce serem.

6. Zapiekamy polędwiczki przez ok. 25 min. i podajemy je z frytkami.

Dawno nie jadłam mięsa zapiekanego pod chrupiącą serową skorupką,
dlatego
polędwiczki wieprzowe z piekarnika były strzałem w dziesiątkę!
Z kilku prostych składników powstał pożywny, ale zarazem smaczny i ciekawy obiad.
Dobór dodatków przywodził mi na myśl smak cheeseburgera, więc spokojnie można to uznać za domowy fast food :)

26/02/2021

Polędwiczki wieprzowe z piekarnika

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro