Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
450g polędwicy wieprzowej
2/3 czerwonej cebuli
3 kopiaste łyżeczki musztardy (ok. 45g)
1 duży ogórek kiszony
60g mozzarelli
450g ziemniaków
sól i pieprz ziołowy
Wykonanie
1. Przygotowujemy frytki według przepisu, który znajdziecie tutaj.
2. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
3. Kroimy polędwicę na 1cm kawałki. Usuwamy z nich tłuszcz, lekko rozklepujemy i doprawiamy.
4. Układamy plastry mięsa na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je musztardą.
5. Pokrywamy mięso cienkimi plastrami cebuli, a następnie ogórka. Posypujemy całość startym na tarce serem.
6. Zapiekamy polędwiczki przez ok. 25 min. i podajemy je z frytkami.
Dawno nie jadłam mięsa zapiekanego pod chrupiącą serową skorupką,
dlatego polędwiczki wieprzowe z piekarnika były strzałem w dziesiątkę!
Z kilku prostych składników powstał pożywny, ale zarazem smaczny i ciekawy obiad.
Dobór dodatków przywodził mi na myśl smak cheeseburgera, więc spokojnie można to uznać za domowy fast food :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro