Czas przygotowania: 15 minut

Czas duszenia: 90 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

1 polędwica wieprzowa (ok. 450g)

100g jogurtu wysokobiałkowego (u mnie Maluta)

1 l wody

2 łyżki mieszanki ulubionych ziół

1/2 cebuli

2 ząbki czosnku

150g kaszy kuskus

pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy

 

 

Wykonanie

 

1. Kroimy polędwicę na 1cm plastry, a potem na mniejsze kawałki. Usuwamy tłuszcz.

2. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

3. Przysmażamy mięso z obu stron, aż do lekkiego zbrązowienia. Zmniejszamy ogień i zalewamy wodą.

4. Do całości dodajemy pokrojoną w pióra cebulę, słupki czosnku oraz wszystkie zioła i przyprawy.

5. W międzyczasie gotujemy kaszę i odstawiamy ją na bok.

6. Dusimy całość na średnim ogniu przez 90 min.

7. Pod koniec gotowania mieszamy jogurt z 5 łyżkami gorącego wywaru i dodajemy go do mięsa tworząc sos.

8. Podajemy mięso z kuskusem.

23/06/2020

Polędwiczki wieprzowe w sosie jogurtowym

Dawno nie było u mnie wieprzowiny, więc w ramach odmiany, przygotowałam
na obiad
polędwiczki wieprzowe w sosie jogurtowym. Sos został przygotowany na bazie jogurtu wysokobiałkowego, więc dostarczy nam jednocześnie dużo białka i mało kalorii :)

Dodatkowo, jest to jedno z tych dań, które robią się same, więc przepis naprawdę jest wart Waszej uwagi :)

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro