Czas przygotowania: 15 minut
Czas duszenia: 90 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
1 polędwica wieprzowa (ok. 450g)
100g jogurtu wysokobiałkowego (u mnie Maluta)
1 l wody
2 łyżki mieszanki ulubionych ziół
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
150g kaszy kuskus
pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy
Wykonanie
1. Kroimy polędwicę na 1cm plastry, a potem na mniejsze kawałki. Usuwamy tłuszcz.
2. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
3. Przysmażamy mięso z obu stron, aż do lekkiego zbrązowienia. Zmniejszamy ogień i zalewamy wodą.
4. Do całości dodajemy pokrojoną w pióra cebulę, słupki czosnku oraz wszystkie zioła i przyprawy.
5. W międzyczasie gotujemy kaszę i odstawiamy ją na bok.
6. Dusimy całość na średnim ogniu przez 90 min.
7. Pod koniec gotowania mieszamy jogurt z 5 łyżkami gorącego wywaru i dodajemy go do mięsa tworząc sos.
8. Podajemy mięso z kuskusem.
Dawno nie było u mnie wieprzowiny, więc w ramach odmiany, przygotowałam
na obiad polędwiczki wieprzowe w sosie jogurtowym. Sos został przygotowany na bazie jogurtu wysokobiałkowego, więc dostarczy nam jednocześnie dużo białka i mało kalorii :)
Dodatkowo, jest to jedno z tych dań, które robią się same, więc przepis naprawdę jest wart Waszej uwagi :)
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro