Czas przygotowania: 10 minut

Czas duszenia: 60 minut

Ilość: 2 porcje

 

 

Składniki

 

300g polędwiczki wieprzowej

1/3 czerwonej cebuli

1 ząbek czosnku

sól i pieprz ziołowy

kilka gałązek świeżej bazylii

2 łyżeczki suszonej bazylii

50g śmietany 12%

1,5 szkl. wody

150g kaszy bulgur

 

 

Wykonanie

 

1. Na teflonowej patelni podsmażamy przez 5 min. pokrojoną w plastry cebulę i czosnek.

2. Dodajemy do nich pokrojone w kostkę mięso i smażymy przez kolejne 10 min.

3. Wrzucamy przyprawy i bazylię, zalewamy całość wodą i przykrywamy pokrywką.

4. Dusimy na małym ogniu przez ok. 45 min.

5. Mieszamy śmietanę z 5 łyżkami gorącego wywaru i dodajemy ją do mięsa tworząc sos.

6. W międzyczasie, gotujemy kaszę na sypko i podajemy z mięsem.

Uwielbiam zapach świeżej bazylii, dlatego często gości ona w mojej kuchni - czasem tylko jako ozdoba :)

Dziś postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystaniem
i tak powstały wieprzowe 
polędwiczki wieprzowe w sosie bazyliowym.
To świetny pomysł na prosty, smaczny i aromatyczny obiad, który posmakuje naprawdę każdemu!

30/01/2021

Polędwiczki wieprzowe w sosie bazyliowym

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro