Czas przygotowania: 10 minut
Czas duszenia: 60 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki
300g polędwiczki wieprzowej
1/3 czerwonej cebuli
1 ząbek czosnku
sól i pieprz ziołowy
kilka gałązek świeżej bazylii
2 łyżeczki suszonej bazylii
50g śmietany 12%
1,5 szkl. wody
150g kaszy bulgur
Wykonanie
1. Na teflonowej patelni podsmażamy przez 5 min. pokrojoną w plastry cebulę i czosnek.
2. Dodajemy do nich pokrojone w kostkę mięso i smażymy przez kolejne 10 min.
3. Wrzucamy przyprawy i bazylię, zalewamy całość wodą i przykrywamy pokrywką.
4. Dusimy na małym ogniu przez ok. 45 min.
5. Mieszamy śmietanę z 5 łyżkami gorącego wywaru i dodajemy ją do mięsa tworząc sos.
6. W międzyczasie, gotujemy kaszę na sypko i podajemy z mięsem.
Uwielbiam zapach świeżej bazylii, dlatego często gości ona w mojej kuchni - czasem tylko jako ozdoba :)
Dziś postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystaniem
i tak powstały wieprzowe polędwiczki wieprzowe w sosie bazyliowym.
To świetny pomysł na prosty, smaczny i aromatyczny obiad, który posmakuje naprawdę każdemu!
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro