Czas przygotowania: 10 minut

Czas duszenia: 60 minut

Ilość: 2 porcje

 

 

Składniki

 

300g polędwiczki wieprzowej

1/3 czerwonej cebuli

1 ząbek czosnku

sól i pieprz ziołowy

2 łyżki mieszanki włoskich ziół

300 ml soku pomidorowego

10g ziaren słonecznika

30g mozzarelli

80g kuskusu perłowego

 

 

Wykonanie

 

1. Na teflonowej patelni podsmażamy przez 5 min. pokrojoną w plastry cebulę i czosnek.

2. Dodajemy do nich pokrojone w paski mięso i smażymy przez kolejne 10 min.

3. Wrzucamy przyprawy, zalewamy całość sokiem, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez ok. 45 min.

4. Kilka minut przed końcem smażenia dodajemy ziarna słonecznika i pokrojony w kostkę ser.

5. W międzyczasie, gotujemy kuskus na sypko i podajemy z mięsem.

Mnóstwo razy przygotowywałam mięso w sosie na bazie passaty, ale dopiero teraz wpadłam na pomysł upichcenia polędwiczek wieprzowych w soku pomidorowym. Mięso wyszło mięciutkie, a całości dopełnił chrupiący słonecznik i ciągnący się ser. Przepis jest banalnie prosty, a smakuje pysznie,
więc jeśli nie macie pomysłu na obiad, to ta makroreceptura na pewno się u Was sprawdzi :)

27/05/2022

Polędwiczki wieprzowe w soku pomidorowym

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro