Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 10 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki
300g polędwicy wieprzowej
2 łyżki mieszanki włoskich przypraw
50g cebuli
2 ząbki czosnku
50g mozzarelli
250g passaty pomidorowej
sól i pieprz ziołowy
80g kaszy gryczanej
Wykonanie
1. Gotujemy kaszę na sypko i odstawiamy na bok.
2. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
3. Kroimy polędwicę na 1cm kawałki. Usuwamy z nich tłuszcz, lekko rozklepujemy i doprawiamy włoskimi przyprawami.
4. Obsmażamy mięso na suchej patelni na średnim ogniu przez ok. 10 min. i układamy je w naczyniu żaroodpornym.
5. Pokrywamy polędwiczki cienkimi plastrami cebuli i czosnku, polewamy je passatą połączoną z solą i pieprzem oraz 1/2 startego na tarce sera.
6. Zapiekamy polędwiczki przez ok. 30 min., posypujemy resztą sera i trzymamy w piekarniku przez kolejne 15 min.
7. Podajemy mięso z wcześniej przygotowaną kaszą.
Gdy jest ciepło, obiady z piekarnika nie są moimi ulubionymi, ale ser zapieczony na
polędwiczkach wieprzowych pod aromatycznym sosem sprawił, że chętnie zrobiłam wyjątek :)
Jeśli nudzą Was klasyczne obiady, to ten przepis na pewno się Wam spodoba,
a dodatkowo, jego przygotowanie nie zabierze Wam wcale dużo czasu :D
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro