Czas przygotowania: 10 minut

Czas smażenia: 10 minut

Czas pieczenia: 45 minut

Ilość: 2 porcje

 

 

Składniki

 

300g polędwicy wieprzowej

2 łyżki mieszanki włoskich przypraw

50g cebuli

2 ząbki czosnku

50g mozzarelli

250g passaty pomidorowej

sól i pieprz ziołowy

80g kaszy gryczanej

 

 

Wykonanie

 

1. Gotujemy kaszę na sypko i odstawiamy na bok.

2. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

3. Kroimy polędwicę na 1cm kawałki. Usuwamy z nich tłuszcz, lekko rozklepujemy i doprawiamy włoskimi przyprawami.

4. Obsmażamy mięso na suchej patelni na średnim ogniu przez ok. 10 min. i układamy je w naczyniu żaroodpornym.

5. Pokrywamy polędwiczki cienkimi plastrami cebuli i czosnku, polewamy je passatą połączoną z solą i pieprzem oraz 1/2 startego na tarce sera.

6. Zapiekamy polędwiczki przez ok. 30 min., posypujemy resztą sera i trzymamy w piekarniku przez kolejne 15 min.

7. Podajemy mięso z wcześniej przygotowaną kaszą.

Gdy jest ciepło, obiady z piekarnika nie są moimi ulubionymi, ale ser zapieczony na
polędwiczkach wieprzowych pod aromatycznym sosem sprawił, że chętnie zrobiłam wyjątek :)

Jeśli nudzą Was klasyczne obiady, to ten przepis na pewno się Wam spodoba,
a dodatkowo, jego przygotowanie nie zabierze Wam wcale dużo czasu :D

23/10/2023

Polędwiczki wieprzowe pod aromatycznym sosem

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro