Czas przygotowania: 5 minut

Czas duszenia: 90 minut

Ilość: 2 porcje

 

 

Składniki

 

300g polędwiczki wieprzowej

1/2 czerwonej cebuli

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego

2 szkl. wody

150g boczniaków

30g śmietanki 36%

400g ziemniaków

 

Wykonanie

 

1. Obieramy ziemniaki, kroimy na ćwiartki i gotujemy w osolonym wrzątku. Odstawiamy na bok.

2. Na teflonowej patelni podsmażamy przez 5 min. pokrojoną w plastry cebulę i czosnek.

3. Dodajemy do nich pokrojone w paski mięso i smażymy przez kolejne 10 min.

4. Wrzucamy przyprawy, zalewamy całość 1,5 szkl. wody, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez ok. 60 min.

5. Dodajemy pokrojone w paski boczniaki i dusimy całość jeszcze przez ok. 15 min.

6. Kilka minut przed końcem smażenia łączymy śmietankę z resztą wody, po czym delikatnie rozprowadzamy po mięsie tworząc sos.

7. Podajemy mięso z ziemniakami.

Historia polędwiczek w sosie z boczniaków jest dość zabawna - przygotowałam to danie już jaki czas temu - spisałam wszystkie składniki, ale zapomniałam zrobić zdjęcia...

Taki obiad okazał się mega smaczny i prosty w przygotowaniu, więc z chęcią przygotowałam go ponownie.

Sami spróbujcie, a na pewno zrozumiecie, o czym mówię :)

01/04/2023

Polędwiczki w sosie z boczniaków

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro