Czas przygotowania: 5 minut
Czas duszenia: 90 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki
300g polędwiczki wieprzowej
1/2 czerwonej cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
2 szkl. wody
150g boczniaków
30g śmietanki 36%
400g ziemniaków
Wykonanie
1. Obieramy ziemniaki, kroimy na ćwiartki i gotujemy w osolonym wrzątku. Odstawiamy na bok.
2. Na teflonowej patelni podsmażamy przez 5 min. pokrojoną w plastry cebulę i czosnek.
3. Dodajemy do nich pokrojone w paski mięso i smażymy przez kolejne 10 min.
4. Wrzucamy przyprawy, zalewamy całość 1,5 szkl. wody, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez ok. 60 min.
5. Dodajemy pokrojone w paski boczniaki i dusimy całość jeszcze przez ok. 15 min.
6. Kilka minut przed końcem smażenia łączymy śmietankę z resztą wody, po czym delikatnie rozprowadzamy po mięsie tworząc sos.
7. Podajemy mięso z ziemniakami.
Historia polędwiczek w sosie z boczniaków jest dość zabawna - przygotowałam to danie już jaki czas temu - spisałam wszystkie składniki, ale zapomniałam zrobić zdjęcia...
Taki obiad okazał się mega smaczny i prosty w przygotowaniu, więc z chęcią przygotowałam go ponownie.
Sami spróbujcie, a na pewno zrozumiecie, o czym mówię :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro