Czas przygotowania: 10 minut
Czas duszenia: 90 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
6 większych pałek z kurczaka
1/2 l wody
1 puszka pomidorów (400g)
1 cebula
2 ząbki czosnku
ziele angielskie, liść laurowy
2 łyżki mieszanki włoskich ziół
120g kaszy gryczanej (u mnie niepalona)
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
2. Obieramy mięso ze skóry i nacieramy je przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
3. Krótko przypiekamy mięso z obu stron, aż do lekkiego zbrązowienia (ok. 5 min.).
4. Zalewamy udka pomidorami, do których dodajemy pokrojoną w pióra cebulę, ziele angielskie i liść laurowy.
5. Dusimy całość na średnim ogniu przez 1,5h. W połowie duszenia dolewamy do mięsa wody i uchylamy pokrywkę.
6. W międzyczasie gotujemy kaszę i odstawiamy ją na bok.
7. Podajemy mięso z bulgurem.
Lubicie, kiedy mięso jest tak miękkie, że samo odchodzi od kości i do tego jest podane z aromatycznym sosem?
Ja bardzo lubię, dlatego podudzia w pomidorach to danie, które bardzo mi się podoba!
Nie jest pracochłonne - wystarczy obsmażyć mięso, przykryć je pomidorami i dusić do miękkości.
Prawda, że brzmi smacznie i prosto? :)
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro