Czas przygotowania: 10 minut

Czas duszenia: 90 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

6 większych pałek z kurczaka

1/2 l wody

1 puszka pomidorów (400g)

1 cebula

2 ząbki czosnku

ziele angielskie, liść laurowy

2 łyżki mieszanki włoskich ziół

120g kaszy gryczanej (u mnie niepalona)

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

2. Obieramy mięso ze skóry i nacieramy je przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

3. Krótko przypiekamy mięso z obu stron, aż do lekkiego zbrązowienia (ok. 5 min.).

4. Zalewamy udka pomidorami, do których dodajemy pokrojoną w pióra cebulę, ziele angielskie i liść laurowy.

5. Dusimy całość na średnim ogniu przez 1,5h. W połowie duszenia dolewamy do mięsa wody i uchylamy pokrywkę.

6. W międzyczasie gotujemy kaszę i odstawiamy ją na bok.

7. Podajemy mięso z bulgurem.

22/12/2020

Podudzia w pomidorach

Lubicie, kiedy mięso jest tak miękkie, że samo odchodzi od kości i do tego jest podane z aromatycznym sosem?

Ja bardzo lubię, dlatego podudzia w pomidorach to danie, które bardzo mi się podoba!

Nie jest pracochłonne - wystarczy obsmażyć mięso, przykryć je pomidorami i dusić do miękkości.

Prawda, że brzmi smacznie i prosto? :)

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro