Czas przygotowania: 5 minut

Czas smażenia: 6 minut

Ilość: 2 porcje x 3 duże placuszki

 

 

Składniki

 

100g mąki orkiszowej

50g szpinaku (u mnie mrożony)

1 jajko

80g maślanki

3 średnie pieczarki (ok. 60g)

pieprz

sól

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

2. Kroimy pieczarki na cienkie plasterki.

3. Blendujemy pozostałe składniki na gładką masę. Dodajemy sól i pieprz do smaku.

4. Wykładamy masę na patelnię - po 1 łyżce na 1 placuszka. Zmniejszamy ogień. Na placuszkach układamy plastry pieczarek.

5. Smażymy placuszki na średnim ogniu - po 3 min. na każdej ze stron.

Szpinaku chyba nikomu nie trzeba reklamować. Zawiera mnóstwo magnezu i witamin oraz pomaga
w walce ze stresem, d
latego staram się co jakiś czas przemycać go w swojej diecie.
Tym razem postawiłam na proste
placuszki szpinakowe na maślance.
Są nie tylko smaczne, ale też cieszą oko wiosennymi kolorami :)

20/02/2020

Placuszki szpinakowe na maślance

Uwielbiam placuszki w każdej możliwej formie, ale rzadko zdarza mi się przygotowywać je w wersji wytrawnej.

Dla tego przepisu warto jednak było zrobić wyjątek,
bo
placuszki szpinakowe na kefirze są naprawdę smaczne!

Do tego, wyglądają zachęcająco i mogą być świetną alternatywą dla nudnych kanapek do szkoły/pracy.

 

 

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro