Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 6 minut
Ilość: 2 porcje x 3 duże placuszki
Składniki
100g mąki orkiszowej
50g szpinaku (u mnie mrożony)
1 jajko
80g maślanki
3 średnie pieczarki (ok. 60g)
pieprz
sól
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
2. Kroimy pieczarki na cienkie plasterki.
3. Blendujemy pozostałe składniki na gładką masę. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
4. Wykładamy masę na patelnię - po 1 łyżce na 1 placuszka. Zmniejszamy ogień. Na placuszkach układamy plastry pieczarek.
5. Smażymy placuszki na średnim ogniu - po 3 min. na każdej ze stron.
Szpinaku chyba nikomu nie trzeba reklamować. Zawiera mnóstwo magnezu i witamin oraz pomaga
w walce ze stresem, dlatego staram się co jakiś czas przemycać go w swojej diecie.
Tym razem postawiłam na proste placuszki szpinakowe na maślance.
Są nie tylko smaczne, ale też cieszą oko wiosennymi kolorami :)
Uwielbiam placuszki w każdej możliwej formie, ale rzadko zdarza mi się przygotowywać je w wersji wytrawnej.
Dla tego przepisu warto jednak było zrobić wyjątek,
bo placuszki szpinakowe na kefirze są naprawdę smaczne!
Do tego, wyglądają zachęcająco i mogą być świetną alternatywą dla nudnych kanapek do szkoły/pracy.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro