Czas przygotowania: 3 minuty

Czas smażenia: 6 minut

Ilość: 5 placuszków

 

 

Składniki

 

20g ryżu basmati

1 op. budyniu śmietankowego bez cukru (40g)

1 jajko

5g erytrolu

1/4 gruszki (ok. 35g)

 

 

Wykonanie

 

1. Gotujemy ryż na sypko i rozgrzewamy teflonową patelnię.

2. Obieramy gruszkę ze skóry i ścieramy ją na tarce.

3. Mieszamy wszystkie składniki łyżką do uzyskania dość rzadkiej masy.

4. Wykładamy masę na patelnię - po 2 łyżki na 1 placuszka. Zmniejszamy ogień.

5. Smażymy placuszki na małym ogniu - po 3 min. na każdej ze stron.

12/10/2020

Placuszki ryżowo-budyniowe z gruszką

Ostatnio zostało mi trochę ugotowanego ryżu, a chciałam kiedyś zrobić placki z jego wykorzystaniem.
Świetnie się więc złożyło, bo
placuszki ryżowo-budyniowe z gruszką

są po prostu przepyszne, pięknie pachną budyniem i są mega słodkie.
Sprawdzą się nie tylko jako drugie śniadanie, ale też zdrowa i wartościowa przekąska do szkoły/pracy.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro