Czas przygotowania: 3 minuty
Czas smażenia: 6 minut
Ilość: 5 placuszków
Składniki
20g ryżu basmati
1 op. budyniu śmietankowego bez cukru (40g)
1 jajko
5g erytrolu
1/4 gruszki (ok. 35g)
Wykonanie
1. Gotujemy ryż na sypko i rozgrzewamy teflonową patelnię.
2. Obieramy gruszkę ze skóry i ścieramy ją na tarce.
3. Mieszamy wszystkie składniki łyżką do uzyskania dość rzadkiej masy.
4. Wykładamy masę na patelnię - po 2 łyżki na 1 placuszka. Zmniejszamy ogień.
5. Smażymy placuszki na małym ogniu - po 3 min. na każdej ze stron.
Ostatnio zostało mi trochę ugotowanego ryżu, a chciałam kiedyś zrobić placki z jego wykorzystaniem.
Świetnie się więc złożyło, bo placuszki ryżowo-budyniowe z gruszką
są po prostu przepyszne, pięknie pachną budyniem i są mega słodkie.
Sprawdzą się nie tylko jako drugie śniadanie, ale też zdrowa i wartościowa przekąska do szkoły/pracy.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro