Czas przygotowania: 5 minut

Czas smażenia: 6 minut

Ilość: 2 porcje x 4 placuszki

 

 

Składniki

 

60g orzechów nerkowca

100g gęstego jogurtu wysokobiałkowego (u mnie Maluta)

1 jajko

2 łyżki wody

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

2. Mileimy orzechy na mąkę.

3. Mieszamy wszystkie składniki łyżką do uzyskania dość gęstej masy.

4. Wykładamy masę na patelnię - po 1 łyżce na 1 placuszka. Zmniejszamy ogień.

5. Smażymy placuszki na średnim ogniu - po 3 min. na każdej ze stron.

Niby to oczywiste, ale dopiero niedawno odkryłam, że orzechy można bardzo łatwo przerobić na mąkę.

Bardzo mi się ten pomysł spodobał, więc postanowiłam przygotować placuszki mocno orzechowe.
Efekt końcowy - wilgotne i smaczne placuszki rozpływające się ustach - bardzo mi się spodobał,
więc na pewno będę jeszcze robiła "testy" z innymi rodzajami orzechów!

04/03/2020

Placuszki mocno orzechowe z nerkowców

Niby to oczywiste, ale dopiero niedawno odkryłam, że orzechy można bardzo łatwo przerobić na mąkę.

Bardzo mi się ten pomysł spodobał, więc postanowiłam przygotować placuszki mocno orzechowe.
Efekt końcowy - super zapach i smak - bardzo mi się spodobał, więc na pewno będę jeszcze robiła
"testy" z innymi rodzajami orzechów!

 

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro