Czas przygotowania: 3 minuty
Czas smażenia: 7 minut
Ilość: 5 placuszków
Składniki
40g kaszy jaglanej
1 jajko
1 duża pieczarka
1 łyżeczka ulubionych ziół
Wykonanie
1. Jeśli nie macie - tak ja ja - ugotwanej kaszy jaglanej, dokładnie płuczemy kaszę na sitku, stopniowo coraz cieplejszą wodą, aby nie była gorzka i gotujemy ją na miękko.
2. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
3. Kroimy pieczarki w drobną kostkę, łączymy z pozostałymi składnikami i mieszamy całość łyżką (masa będzie bardzo gęsta).
4. Wykładamy masę na patelnię - po 1 łyżce na 1 placuszka. Zmniejszamy ogień.
5. Smażymy placuszki na średnim ogniu - po 3,5 min. na każdej ze stron.
Placuszki świetnie sprawdzą się jako zdrowa przkąska np. do pracy :)
Ostatnio zostało mi w lodówce trochę ugotowanej kaszy jaglanej i kilka pieczarek, musiałam więc jakoś wykorzystać te "resztki". I tak narodził się pomysł na placuszki jaglane z pieczarkami.
Placuszki składają się tylko z 4 składników i smażą się błyskawicznie, więc to był strzał w dziesiątkę!
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro