Czas przygotowania: 3 minuty

Czas smażenia: 7 minut

Ilość: 5 placuszków

 

 

Składniki

 

40g kaszy jaglanej

1 jajko

1 duża pieczarka

1 łyżeczka ulubionych ziół

 

 

Wykonanie

 

1. Jeśli nie macie - tak ja ja - ugotwanej kaszy jaglanej, dokładnie płuczemy kaszę na sitku, stopniowo coraz cieplejszą wodą, aby nie była gorzka i gotujemy ją na miękko.

2. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

3. Kroimy pieczarki w drobną kostkę, łączymy z pozostałymi składnikami i mieszamy całość łyżką (masa będzie bardzo gęsta).

4. Wykładamy masę na patelnię - po 1 łyżce na 1 placuszka. Zmniejszamy ogień.

5. Smażymy placuszki na średnim ogniu - po 3,5 min. na każdej ze stron.

 

Placuszki świetnie sprawdzą się jako zdrowa przkąska np. do pracy :)

26/01/2020

Placuszki jaglane z pieczarkami

Ostatnio zostało mi w lodówce trochę ugotowanej kaszy jaglanej i kilka pieczarek, musiałam więc jakoś wykorzystać te "resztki". I tak narodził się pomysł na placuszki jaglane z pieczarkami.

Placuszki składają się tylko z 4 składników i smażą się błyskawicznie, więc to był strzał w dziesiątkę!

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro