Czas przygotowania: 3 minuty
Czas smażenia: 6 minut
Ilość: 5 większych placków
Składniki
30g mąki gryczanej
100g jogurtu wysokobiałkowego (u mnie Maluta)
1 jajko
1 łyżeczka ulubionych ziół (u mnie mnieszanka tokańska)
1/4 serka Philadelphia light
50g wędzonego łososia
kiełki (u mnie rzodkiewki)
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
2. Mieszamy łyżką mąkę z jogurtem i jajkiem do uzyskania dość gęstej masy.
3. Wykładamy masę na patelnię - po 1 dużej łyżce na 1 placuszka. Zmniejszamy ogień.
4. Smażymy placuszki na średnim ogniu - po 3 min. na każdej ze stron.
5. Smarujemy placki serkiem i kładziemy na nich plastry łososia. Posypujemy całość kiełkami.
Przepis na placuszki gryczane z łososiem chodził za mną od jakiegoś czasu, ale z racji tego, że wolę placki
w wersji na słodko, jego przygotowanie dość mocno odwlekałam. Teraz wiem, że to był mega błąd!
Placuszki wyszły przepyszne, więc nie przeszkadzało mi to, że nie są słodkie :P
Przy okazji dostarczyłam sobie sporą porcję białka i cennych kwasów omega, więc widzę tu same plusy :)
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro