Czas przygotowania: 3 minuty

Czas smażenia: 6 minut

Ilość: 5 większych placków

 

 

Składniki

 

30g mąki gryczanej

100g jogurtu wysokobiałkowego (u mnie Maluta)

1 jajko

1 łyżeczka ulubionych ziół (u mnie mnieszanka tokańska)

1/4 serka Philadelphia light

50g wędzonego łososia

kiełki (u mnie rzodkiewki)

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

2. Mieszamy łyżką mąkę z jogurtem i jajkiem do uzyskania dość gęstej masy.

3. Wykładamy masę na patelnię - po 1 dużej łyżce na 1 placuszka. Zmniejszamy ogień.

4. Smażymy placuszki na średnim ogniu - po 3 min. na każdej ze stron.

5. Smarujemy placki serkiem i kładziemy na nich plastry łososia. Posypujemy całość kiełkami.

27/02/2020

Placuszki gryczane z łososiem

Przepis na placuszki gryczane z łososiem chodził za mną od jakiegoś czasu, ale z racji tego, że wolę placki
w wersji na słodko, jego przygotowanie dość mocno odwlekałam. Teraz wiem, że to był mega błąd!

Placuszki wyszły przepyszne, więc nie przeszkadzało mi to, że nie są słodkie :P

Przy okazji dostarczyłam sobie sporą porcję białka i cennych kwasów omega, więc widzę tu same plusy :)

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro