Czas przygotowania: 3 minuty
Czas smażenia: 5 + 6 minut
Ilość: 5 placuszków
Składniki
10g mąki ryżowej
1 jajko
100g chudego twarogu
100g dyni
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta kardamonu
5g erytrolu
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
2. Ścieramy dynię na tarce, łączymy ją ze skórką cytrynową oraz przyprawami i dusimy na małym ogniu przez ok. 5 min.
3. Blendujemy całość razem z serem, mąką i erytrolem na gładką (i dość rzadką) masę.
4. Wykładamy masę na patelnię - po 1,5 łyżki na 1 placuszka. Zmniejszamy ogień.
5. Smażymy placuszki na małym ogniu - po 3 min. na każdej ze stron.
Sezon na dynię powoli odchodzi w zapomnienie, ale bardzo lubię słodkie przepisy z jej wykorzystaniem,
dlatego dzisiejsze śniadanie umiliły mi placuszki dyniowo-twarogowe.
Są przede wszystkim bardzo pożywne, ale dzięki dodaniu do nich dyni, również ich smak jest bardzo ciekawy.
To zdecydowanie jedna z bardziej sycących słodkich propozycji śniadaniowych, jakie znam!
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro