Czas przygotowania: 3 minuty

Czas smażenia: 5 + 6 minut

Ilość: 5 placuszków

 

 

Składniki

 

10g mąki ryżowej

1 jajko

100g chudego twarogu

100g dyni

1 łyżeczka startej skórki z cytryny

1/2 łyżeczki cynamonu

szczypta kardamonu

5g erytrolu

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

2. Ścieramy dynię na tarce, łączymy ją ze skórką cytrynową oraz przyprawami i dusimy na małym ogniu przez ok. 5 min.

3. Blendujemy całość razem z serem, mąką i erytrolem na gładką (i dość rzadką) masę.

4. Wykładamy masę na patelnię - po 1,5 łyżki na 1 placuszka. Zmniejszamy ogień.

5. Smażymy placuszki na małym ogniu - po 3 min. na każdej ze stron.

Sezon na dynię powoli odchodzi w zapomnienie, ale bardzo lubię słodkie przepisy z jej wykorzystaniem,
dlatego dzisiejsze śniadanie umiliły mi
placuszki dyniowo-twarogowe.
Są przede wszystkim bardzo pożywne, ale dzięki dodaniu do nich dyni, również ich smak jest bardzo ciekawy.

To zdecydowanie jedna z bardziej sycących słodkich propozycji śniadaniowych, jakie znam!

20/12/2020

Placuszki dyniowo-twarogowe

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro